Tuesday, 10 January 2017 11:09

220 περιστατικά βίας κατά παιδιών σε ένα χρόνο

Written by 

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού υποθέσεων κακοποίησης ή και παρενόχλησης παιδιών. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία έγινε κουβέντα για την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης σε σχέση με την καταπολέμηση. Ανάμεσα στα θέματα ήταν και η σεξουαλική παρενόχληση, με τους αριθμούς να προβληματίζουν. Κατά τη συζήτηση, αναφέρθηκαν αριθμοί εκ μέρους διαφόρων υπηρεσιών που προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, το 2015 καταγγέλθηκαν 220 υποθέσεις γενικής κακοποίησης παιδιών εκ των οποίων οι 80 υποθέσεις αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και το 2016. Σε σχέση με το διαδίκτυο, το 2014 δέχθηκαν πρόσκληση 18 παιδιά για ανταλλαγή φωτογραφίας, το 2015 δέχθηκαν πρόσκληση 20 παιδιά και το 2016, δέχθηκαν πρόσκληση 26 παιδιά. Η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων εξέδωσε πρόσφατα δέκα διατάγματα καταδίκης.

ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Η ειδική σύμβουλος Αναστασία Παπαδοπούλου προς την Ad hoc Επιτροπή για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, ανέφερε στην Επιτροπή ότι το υφιστάμενο προσωπικό είναι λίγο για τη διεκπεραίωση της όλης εργασίας. Εντός της Επιτροπής, ακούστηκε επίσης ότι εντός του 2017 το Σπίτι του Παιδιού θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Οπως αναφέρθηκε, έχει δοθεί χώρος στη Λευκωσία ύστερα από δωρεά της Ενωσης Ελληνίδων Κύπρου. Η λειτουργία του Σπιτιού έχει παραχωρηθεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Hope for Children ενώ σε άμεση εμπλοκή θα είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το Υπουργείο Εργασίας. Θα προσληφθούν ψυχολόγοι που θα εκπαιδευθούν ανάλογα καθώς και άλλο μόνιμο προσωπικό.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα τεράστιο έγκλημα, το οποίο υπάρχει και στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες και αφορά τα παιδιά μας. “Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι από πολλούς φορείς, όχι μόνο από Υπηρεσίες Υπουργείων αλλά και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρέπει να αφορά όχι μόνο τη δίωξη διότι πάρα πολύ συχνά βλέπουμε όλα να συγκεντρώνονται στη δίωξη και στις ποινές αλλά το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε ίσως ως κοινωνία είναι η πρόληψη”, σημείωσε. Και η πρόληψη, συνέχισε, αφορά την εκπαίδευση/ενημέρωση των παιδιών μας, αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους ίδιους τους γονείς. Είπε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, “ενημερωθήκαμε από όλες τις Υπηρεσίες για το πώς προχωρεί η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει συνέχιση της συζήτησης”.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.
Αναφερόμενη στο Σπίτι του Παιδιού είπε πως “το Σπίτι αυτό στηρίζεται στο πρότυπο του Σπιτιού που είχε δημιουργηθεί πριν είκοσι χρόνια και λειτουργεί στην Ισλανδία και αφορά τη συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών ώστε όταν ένα παιδί προβεί σε μια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση να υπάρχουν όλες οι Υπηρεσίες κάτω από μια στέγη και να υπάρχει μια στήριξη του παιδιού και της οικογένειας μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο”. Η λειτουργία του Σπιτιού, σημείωσε η κ. Κυριακίδου, θα αλλάξει τα πάντα σε σχέση με το θέμα του χειρισμού των παιδιών και την αξιολόγηση των περιστατικών και θα γίνεται μια σωστή αντιμετώπιση αυτών των καταγγελιών. “Τα περιστατικά που φθάνουν στην Αστυνομία μπορεί να είναι λίγα αλλά με τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού που θα προσφέρει ένα πιο ασφαλή τρόπο καταγγελίας θα δούμε αύξηση στον αριθμό”, πρόσθεσε.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.
Σημείωσε ακόμη πως “θα έρθει σύντομα μια τροποποιητική νομοθεσία που θα καθιερώνει μια επιτροπή ‘τη Φωνή’, που θα έχει σχέση με την παρακολούθηση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας”. Σε σχέση με το διαδίκτυο, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι έχουμε μεγάλο αριθμό καταγγελιών όσον αφορά παιδιά που παρενοχλούνται μέσα από το διαδίκτυο και έκανε έκκληση προς τους γονείς να σταματήσουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Read 2138 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day