Monday, 20 March 2017 11:32

Πόθεν έσχες με... ημερομηνία λήξης

Written by  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Σαν σε επανάληψη του νόμου περί του «πόθεν έσχες» ο οποίος κρίθηκε ως αντισυνταγματικός το 2008 ήρθε και η - κατά κάποιους αναμενόμενη - απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την περασμένη εβδομάδα, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις πέντε αναφορές για το «πόθεν έσχες». Τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή, ως και εκ του αποτελέσματος, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως νόμοι του κράτους και ο λόγος είναι σχετική πρόνοια του συντάγματός μας. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Ανωτάτου, το άρθρο 15 και συγκεκριμένα η παράγραφος 2, που αναφέρεται στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είναι συνδεδεμένη με το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Οι υπό αναφορά νόμοι, δηλαδή οι πέντε που αφορούν το «πόθεν έσχες», αναφέρονται σε αποκάλυψη και έλεγχο προσωπικών δεδομένων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την σχετική πρόνοια του συντάγματος.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ.
Η προσπάθεια για την ένταξη στη νομοθεσία του κράτους νόμου ο οποίος να αναγκάζει υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους να θέτουν προς έλεγχο τον πλήρη και ακριβή τρόπο με τον οποίο απέκτησαν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο τους, απέτυχε και πάλι. Συγκεκριμένα τα πέντε νομοθετήματα αναφέρονταν σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς, δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, με μισθοδοτική κλίμακα Α13 και πάνω, καθώς επίσης και σε μέλη του στρατού που έχουν βαθμό ανώτατου αξιωματικού ή συμμετέχουν σε διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων και σε μέλη της αστυνομίας με βαθμό ανώτερου αξιωματικού ή και πάλι, που συμμετέχουν σε διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι στον έλεγχο περιλαμβάνονταν και οι σύζυγοι των πιο πάνω προσώπων όπως και τα ανήλικα παιδιά τους, ενώ μετά από αιτιολογημένη απόφαση ο έλεγχος θα μπορούσε να επεκταθεί και σε λειτουργούς χαμηλότερης κλίμακας.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
Πάντως, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, ο νόμος ρυθμίζει υποχρέωση κατάθεσης των περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων υπαλλήλων, στο νόμο για την Δημόσια Υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι κάθε τρία χρόνια να δηλώνουν τυχόν μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των ιδίων, των συζύγων τους ή των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον νόμο αν ο υπάλληλος καταθέσει ανακριβή στοιχεία διώκεται πειθαρχικά, ενώ ο νόμος κάνει λόγο και για ποινικό αδίκημα.

H ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ.
Το ίδιο φαινόμενο, της ψήφισης από την Βουλή νόμων για το «πόθεν έσχες» και της μετέπειτα ακύρωσης τους από το Ανώτατο, παρουσιάστηκε σε άλλη μία περίπτωση κατά το παρελθόν, με την ακύρωση να αφορά και τότε την παραβίαση της προσωπικής ζωής των όσων επιχειρήθηκε να ελέγξει ο νόμος. Συγκεκριμένα το 2004 πέρασαν από την Βουλή δύο νομοθεσίες με την πρώτη να αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς και τους βουλευτές και η δεύτερη τους ανεξάρτητους αξιωματούχους και τα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δύο χρόνια αργότερα όμως, τον Ιούλιο του 2006, η Μαρία Κυπριανού, τότε μέλος του ΔΣ του ΘΟΚ, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για το πόθεν έσχες που αφορούσε τους ημικρατικούς οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.
Το αιτιολογικό της απόφασης της εστιαζόταν στο ότι η δήλωση περιουσιακών στοιχείων παραβίαζε την προσωπική της ζωή και κατάφερε να ρίξει τον νόμο, με απόφαση του Ανωτάτου που εκδόθηκε δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Ιούνιο του 2008 και έτσι ο νόμος αυτός καταργήθηκε. Η απόφαση του Ανωτάτου μπορεί να μην επηρέασε άμεσα την άλλη νομοθεσία για το πόθεν έσχες που αφορούσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς και τους βουλευτές. Όμως μέσα από την απόφαση αυτή προέκυψε το ερώτημα κατά πόσο και η νομοθεσία για τον πρόεδρο, τους υπουργούς και τους βουλευτές ήταν συνταγματική, αφού ήταν πανομοιότυπη με τη νομοθεσία που κρίθηκε αντισυνταγματική. Το ερώτημα αυτό δεν απαντήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία και έτσι η νομοθεσία παρέμεινε ανενεργή, αν και τυπικά ήταν σε ισχύ, χωρίς φυσικά να εφαρμόζεται.

Read 5711 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day