Wednesday, 19 April 2017 11:11

Φωτιές Χάρη κατά Οδυσσέα

Written by 

Άλλος ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο Χάρης Γεωργιάδης των Οικονομικών, ξεσπάθωσε εναντίον του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τον κατηγόρησε ότι υποκινούμενος από βουλευτή του ΑΚΕΛ στοχοποίησε εδώ και αρκετό καιρό με τρόπο άδικο και υπερβολικό συγκεκριμένη δημόσιο υπάλληλο, επιβεβαιώνοντας έτσι την απώλεια της ανεξαρτησίας του αλλά και της αντικειμενικότητάς του. Η βαριά αυτή κατηγορία του υπουργού Οικονομικών έρχεται σαν συνέχεια παρόμοιων κατηγοριών του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου αλλά και του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου που, όπως αποκάλυψε η «Αλήθεια», αποφάσισε να καταγράψει όλες τις ζημιές του Δημοσίου ως εκ των άστοχων παρεμβάσεων του γενικού ελεγκτή.

Η ΣΑΒΙΑ.
Η λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών που στοχοποίησε ο γενικός ελεγκτής, μετά από οδηγίες βουλευτή του ΑΚΕΛ, είναι η Σάβια Ορφανίδου. Για την περίπτωσή της ο κ. Μιχαηλίδης ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό σκληρή επίθεση εναντίον της αλλά και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, με το επιχείρημα ότι κατέχει κομματικό αξίωμα στον ΔΗΣΥ, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Και κατηγορούσε τον κ. υπουργό ότι την καλύπτει. Αναλυτικά:

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ.
Σε ανακοίνωση της με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στις 10 Ιουλίου 2015 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο περί των Πολιτικών Δικαιωμάτων Δημόσιων Υπαλλήλων, Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Δημοτικών Υπαλλήλων, Κοινοτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου Νόμος (Ν.102(I)/2015). Την ίδια ημέρα, σημειώνει, δημοσιεύτηκε και ο περί της Δημόσιας Υπηρεσίας (τροποποιητικός) Νόμος του 2015 (Ν.100(Ι)/2015). Με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει από την ημερομηνία αυτή και μετά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να κατέχει κομματικό αξίωμα, αλλά μόνο κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Δημοσίας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Τέτοια έγκριση μπορεί να δοθεί μόνο αν τα καθήκοντα της θέσης του υπαλλήλου δεν συγκρούονται και δεν επηρεάζονται με οποιονδήποτε τρόπο από την κατοχή του κομματικού αξιώματος, προστίθεται. Μόνο αν ο υπάλληλος, συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατέχει θέση με μισθοδοτική κλίμακα μέχρι και την κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου δεν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση. Σημειώνει επίσης ότι το νομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν τις 15 Ιουλίου 2015 επέτρεπε στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι μόνο απλά μέλη, αλλά όχι στελέχη πολιτικού κόμματος.

ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ…
Συνεχίζοντας η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως αν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του υπουργού Οικονομικών περιπτώσεις λειτουργών μισθοδοτικής κλίμακας μεγαλύτερης της κλίμακας Α7 που είναι στελέχη κομμάτων χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια από την ΕΔΥ, οφείλει να κινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας κατά των προσώπων αυτών για το συγκεκριμένο παράπτωμα. Επίσης, συνεχίζει, αν ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει περιπτώσεις λειτουργών άλλων υπουργείων, που ενδεχομένως να έχουν διαπράξει το ίδιο παράπτωμα, οφείλει να ενημερώσει τους συναδέλφους του υπουργούς, ώστε αυτοί πλέον με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε πειθαρχικές έρευνες κατά των υπαλλήλων αυτών.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.
«Κατά την άποψη μας, η υποχρέωση αυτή του υπουργού να ενημερώσει τους συναδέλφους του, δεν προκύπτει από τον περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο, αλλά από την επίσημη διαβεβαίωση του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του για πίστη και σεβασμό εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους. Πώς λοιπόν μπορεί να γνωρίζει ένας υπουργός ότι ενδεχομένως κάποιος δημόσιος υπάλληλος να παραβιάζει τη νομοθεσία αλλά να αδιαφορεί;», διερωτάται η Υπηρεσία. Τονίζει ακόμη ότι με βάση τη σχετική νομολογία, ισότητα στην παρανομία δεν νοείται. Συνεπώς, προσθέτει, η αναφορά του υπουργού ότι «από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθημερινώς παρελαύνουν λειτουργοί της Δημόσιας Υπηρεσίας που κατέχουν κομματικά αξιώματα», δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την ανοχή ανάλογης συμπεριφοράς από την καταγγελθείσα λειτουργό. Αντίθετα, όπως αναφέρει, μεταφέρει στους ώμους του υπουργού την υποχρέωση να ενεργήσει όπως εξηγείται στις παραγράφους πιο πάνω, για όλους τους άλλους υπαλλήλους που, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Υπουργός, γνωρίζει ότι διαπράττουν το ίδιο παράπτωμα.

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.
Για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης της Σάβιας Ορφανίδου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και του ενδεχομένου εκ μέρους της διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος με τη συμμετοχή της στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ χωρίς άδεια από την ΕΔΥ, η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αναμένει την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών και θα ενεργήσει ανάλογα. «Συμφωνούμε πάντως με τον υπουργό ότι ‘ο γενικός ελεγκτής είναι αρμόδιος να εκφράσει μία άποψη’ και ότι ‘την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει η εκτελεστική εξουσία’. Είναι φυσικά αυτονόητο ότι ουδείς δικαιούται να ενεργεί κατά παράβαση του νόμου, ούτε και να παραμελεί εσκεμμένα την εκτέλεση καθήκοντος, το οποίο έχει σύμφωνα με το νόμο υποχρέωση να εκτελέσει», αναφέρει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί δεδομένο ότι ουδείς δικαιούται να παρεμβαίνει προς όφελος ενός δημοσίου υπαλλήλου ώστε αυτός να αποφύγει τον πειθαρχικό έλεγχο. “Είναι άλλωστε γνωστό ότι το άρθρο 105Α του Ποινικού Κώδικα (το γνωστό άρθρο με το οποίο το 2001 ποινικοποιήθηκε το «ρουσφέτι»), καθορίζει πως ο επηρεασμός αρμόδιας αρχής, υπέρ ή κατά οποιουδήποτε προσώπου, σε σχέση με διαδικασία άσκησης πειθαρχικής εξουσίας, συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη». «Είναι για τούτο που μας προκαλεί έντονο προβληματισμό η προτροπή του υπουργού προς πολιτικό κόμμα για να παρέμβει ώστε να αποτρέψει τον πειθαρχικό έλεγχο του στελέχους του. Έστω και εκ του περισσού, υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορεί τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων να θεωρούνται ότι είναι υπεράνω του νόμου», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Η απάντηση του Χάρη Γεωργιάδη

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Οδυσσέα Μιχαηλίδης ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει:
«Σε σχέση με την καταγγελία του γενικού ελεγκτή εναντίον συγκεκριμένης λειτουργού του υπουργείου Οικονομικών, για συμμετοχής της σε συλλογικό όργανο πολιτικού κόμματος, έχω ζητήσει την διεξαγωγή διοικητικής έρευνας η οποία και έχει ολοκληρωθεί. Για τις διαπιστώσεις και τις αποφάσεις μου ο γενικός ελεγκτής θα ενημερωθεί γραπτώς.
Θα ήθελα όμως να σημειώσω, ότι μέχρι το 2015, μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε πράγματι πολιτικό αξίωμα σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Νόμου. Είχε βεβαίως εντοπιστεί η αντίφαση ότι η νομοθεσία από τη μια απαγόρευε την ενεργό ανάμειξη δημοσίων υπαλλήλων στα κομματικά, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε σε αυτούς να είναι υποψήφιοι για πολιτειακό αξίωμα (π.χ. υποψήφιος Βουλευτής) και να έχουν συνεπώς ενεργό κομματική δράση.
Έχοντας ακριβώς υπόψη ότι μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε κομματικό αξίωμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε το 2015 σε νομοθετική ρύθμιση η οποία πλέον επιτρέπει και ρυθμίζει τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτικά κόμματα, χωρίς μάλιστα να δημιουργείται υποχρέωση σε όσους κατείχαν κομματικό αξίωμα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ΕΔΥ. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο κανένα αίτημα από δημόσιο υπάλληλο, από τους πολλούς που υπηρετούν σε πλείστα πολιτικά κόμματα, δεν έχει υποβληθεί στην ΕΔΥ.
Με βάση τα πιο πάνω προκύπτει ότι η συγκεκριμένη Λειτουργός στοχοποιείται με τρόπο άδικο και υπερβολικό. Σημειώνεται ότι η εμμονή του γενικού ελεγκτή να καταδικάσει την συγκεκριμένη Λειτουργό προκύπτει μετά από υπόδειξη βουλευτή του ΑΚΕΛ και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της απώλειας της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας εκ μέρους του».

Read 6808 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day