Wednesday, 17 May 2017 11:12

Μπήκαν στις Παγκύπριες με το δεξί

Written by  ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Καλή αρχή φαίνεται ότι έκαναν οι 8.137 υποψήφιοι των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων, που εξετάστηκαν χθες το πρωί στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Παρά το άγχος της πρώτης ημέρας των εξετάσεων, οι υποψήφιοι στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι τα πήγαν καλύτερα από ότι περίμεναν. Οι θεματοθέτες φέτος τους έκαναν το χατίρι αφού τα θέματα ήταν βατά, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους στην «Αλήθεια» οι μαθητές του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Στρόβολο.

ΕΥΚΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ.
Εύκολο βρήκαν οι περισσότεροι μαθητές που μας μίλησαν το θέμα της έκθεσης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Στο Γ’ μέρος του γραπτού που παίρνει 40 μονάδες, οι υποψήφιοι καλούνταν να γράψουν μία ομιλία για μαθητικό συνέδριο με θέμα τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις του καταναλωτισμού στον ηθικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα. Στη συνέχεια, έπρεπε να αναπτύξουν τρεις διαφορετικούς τρόπους – έναν για κάθε τομέα – με τους οποίους οι φορείς της παιδείας μπορούν να ενισχύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιο πάνω επιπτώσεις.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.
Σε δηλώσεις της στην «Α» η μαθήτρια Κάλια Φάττα ανέφερε πως εάν διάβαζε λίγο περισσότερο θα ήταν πιο εύκολο το γραπτό. Το λογοτεχνικό κείμενο όπως είπε της φάνηκε πιο δύσκολο, αλλά η γραμματική ήταν εύκολη. Όσο αφορά την έκθεση με θέμα τον καταναλωτισμό μας είπε ότι τη δυσκόλεψε λίγο καθώς δεν διάβασε αρκετά, ωστόσο πιστεύει ότι έγραψε ικανοποιητικά. Ο Νικόλας Πέτρου ανέφερε ότι ήταν ένα καλό γραπτό. «Διάβασα αρκετά και δεν με δυσκόλεψε κάτι», είπε. «Το θέμα της έκθεσης δεν το περίμενα αλλά τελικά ήταν εύκολο να το αναπτύξω», πρόσθεσε. Η Κυριακή Χρυσοστόμου είπε πως ήταν εύκολο και ότι εάν πήγαινες καλά διαβασμένος θα έγραφες άριστα. Την δυσκόλεψε μόνο η λογοτεχνία επειδή δεν διάβασε αρκετά, ωστόσο όπως ανέφερε γενικά ήταν ένα εύκολο γραπτό. «Περίμενα ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το θέμα της έκθεσης», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν στην διδακτέα ύλη. Σημείωσε επίσης ότι την δυσκόλεψαν λίγο οι λέξεις της γραμματικής. Ο Χρίστος Αναστάση δήλωσε ότι ήταν πολύ εύκολο το γραπτό. «Δεν διάβασα αλλά έγραψα», είπε. Όσο για την έκθεση είπε πως δεν τον δυσκόλεψε αφού πάντα γράφει καλές εκθέσεις.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.
Ο Στέφανος Χαραλάμπους, ο οποίος δίνει εξετάσεις για πρόσβαση με στόχο να περάσει Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μας είπε ότι έγραψε αφού δεν ήταν ούτε πολύ δύσκολο αλλά ούτε και πολύ εύκολο. Η έκθεση, πρόσθεσε είχε αρκετά εύκολο θέμα για το οποίο μπορούσαν να το αναπτύξουν και αυτό είναι που κάνει εύκολο και το γραπτό. «Είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, νομίζω τα πήγα καλά», ανέφερε. Η Μαρία Αναστασία Χριστοδούλου που θέλει να σπουδάσει Λογοθεραπεία στο ΤΕΠΑΚ δήλωσε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του γραπτού ήταν οι λέξεις στην γραμματική αφού ήταν ακαταλαβίστικες, όπως είπε. «Την έκθεση την περίμενα πιο δύσκολη αλλά μου φάνηκε πιο εύκολη από άλλες χρονιές. Γενικά το γραπτό μου φάνηκε πιο εύκολο από άλλες χρονιές», είπε. Ο Χαράλαμπος Ξυδάς, ο οποίος στοχεύει να πάρει μία θέση στον κλάδο της Μηχανολογίας είτε του Πανεπιστημίου Κύπρου είτε του ΤΕΠΑΚ, μας είπε ότι τα θέματα του γραπτού ήταν βατά. «Ακόμα και η Λογοτεχνία που με φόβιζε λίγο ήταν πιο εύκολη σε σχέση με άλλες χρονιές», είπε. Όσο αφορά το θέμα της έκθεσης ανέφερε πως με βάση και τα λεγόμενα των καθηγητών του τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου ήταν εκείνο που περίμεναν. «Δεν ήταν το συνηθισμένο θέμα με αίτια και συνέπειες, είχε στοιχεία από όλους τους θεματικούς κύκλους, αλλά δεν ήταν και όπως την έκθεση του 2015 που έγινε τόσος ντόρος επειδή ήταν δύσκολο το θέμα», δήλωσε. Η Νάσια Μελεούνη που θέλει να σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από την απόδοσή της αφού έγραψε καλύτερα από ότι περίμενε γιατί ήταν πολύ εύκολο το γραπτό. Το μόνο που τη δυσκόλεψε λίγο ήταν οι λέξεις στη γραμματική, ενώ πάρα πολύ εύκολη χαρακτήρισε την έκθεση. «Δεν περίμενα τον καταναλωτισμό ως θέμα της έκθεσης, αλλά τη δημοκρατία, αλλά τα είχα διαβάσει όλα και ήμουν προετοιμασμένη», είπε.

ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εξετάσεις συνεχίζονται με το μάθημα της Αρμονίας, ενώ την Πέμπτη έχουν σειρά οι Γραφικές Τέχνες και τα Αγγλικά τετράωρων Τεχνικών σχολών. Η εβδομάδα θα κλείσει με τα Μαθηματικά κατεύθυνσης και τα Λατινικά. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017. Στο μεταξύ, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης στην Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος αναπληροί την Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Στέλιος Χριστοφίδης, η διαδικασία διόρθωσης των γραπτών έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Η ΣΤΑΥΡΗ ΓΕΝΝΙΑ που θέλει να περάσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Αρχιτεκτονική, είπε πως το θέμα του καταναλωτισμού ήταν εύκολο, όπως και το θέμα του αγνώστου κειμένου το οποίο σχετιζόταν με την έκθεση. «Πιστεύω ότι τα πήγα καλύτερα από ότι περίμενα αρχικά», δήλωσε.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ο οποίος δίνει για το Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρήκε το γραπτό πολύ βατό. «Τελικά τα πήγα πολύ καλύτερα από ότι περίμενα», μας είπε και πρόσθεσε ότι ακόμα και στα λογοτεχνικά κείμενα μπήκαν κάποια τα οποία δεν περίμενε να μπουν επειδή ήταν πολύ εύκολα.

Η ΝΕΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ μας είπε ότι δεν την δυσκόλεψε ιδιαίτερα κάτι εκτός από τα συνώνυμα και τα αντίθετα, ενώ και η έκθεση όπως ανέφερε ζητούσε πολλή ανάπτυξη. «Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη, αφού εάν δεν είχα τόσο άγχος θα τα πήγαινα καλύτερα», είπε.

Read 5947 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day