Wednesday, 14 June 2017 10:37

Μελωδίες από Ε/κ και Τ/κ στο Πέλλαπαϊς

Written by  ΣΩΤΗΡΟΥΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Η μουσική ένωσε τις δύο κοινότητες το 2016 και από τότε η μελωδία τους ακολουθεί. Γι’ αυτό άλλωστε, η Δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου δουλεύει σκληρά για να παρουσιάζει ένα κοινό έργο που μαγεύει κάθε φορά τους παρευρισκομένους. Αυτό θα κάνουν και την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου. Θα είναι η δεύτερη φορά που η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου θα παίξει στην κατεχόμενη Κύπρο. Θα είναι η δεύτερη φορά που οι μελωδίες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών θα ακουστούν και στην άλλη πλευρά της Κύπρου μας. Η πέμπτη συναυλία της Δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 20:00 στο Πέλλαπαϊς. Πληροφορίες στο τηλ. 97804219.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ. Μέχρι σήμερα, η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου - Cyprus Chamber Orchestra, έχει πραγματοποιήσει τέσσερεις συναυλίες, τον Δεκέμβριο του 2016, την άνοιξη του 2017. Μάλιστα, «στις 30 Απριλίου η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου συνεργάστηκε με την φιλαρμονική του Βερολίνου, στα πλαίσια του Πάφος 2017, παίζοντας μουσική μπροστά από 2.000 άτομα στο κάστρο της Πάφου, μια τεράστια τιμή και επιτυχία για εμάς», λέει στην «Αλήθεια» η μία εκ των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών, Νάταλη Νεοφύτου. Την ερχόμενη Κυριακή, προσθέτει, θα βρισκόμαστε στο Πέλλαπαϊς της επαρχίας Κερύνειας στις 20.00 για να παρουσιάσουμε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την 40η συμφωνία του Mozart, Handel Passaclia, Albino Adagio in g minor καθώς και έργα από του Κύπριους συνθέτες Νίκο Βήχα και Ali Hoca.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. 23 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί λοιπόν θα ταξιδέψουν το ακροατήριο τους με μουσική στο Πέλλαπαϊς με θέμα το μείζον και πάντα επίκαιρο θέμα, το προσφυγικό. «Αυτή η συναυλία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Penta Investments, της πρεσβείας της Φινλανδίας, Akandere Travel, Secret Window και Directorate of Cultural Affairs», σημειώνει η Νάταλη. Αυτή η συνεργασία από μόνη της, τονίζει, δίνει το μήνυμα ότι είμαστε κοντά στους πρόσφυγες και εμείς το δείχνουμε μέσα από την συναυλία μας. «Δεν παύουμε να στέλνουμε το μήνυμα για ειρήνη, όπως κάθε φορά, και έτσι θα συνεχίσουμε», αναφέρει η Ελληνοκύπρια νεαρή. Όσον αφορά το τι άλλο να περιμένουμε από την Ορχήστρα Δωματίου Κύπρου, η Νάταλη λέει ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά. «Στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε και στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας τον κυπριακό λαό με αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα ,παίζοντας μουσική», σημειώνει.

Η ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ... «Η ιδέα μιας δικοινοτικής ορχήστρας, της Ορχήστρας Δωματίου Κύπρου, ήρθε το 2014 ένα απόγευμα στο Λονδίνο σε ένα καθιερωμένο μας ραντεβού για καφέ. Η επιθυμία μας να συνεργαστούμε οι δυο μας, εγώ και ο Nihat, μας έφερε την ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, μια ορχήστρα με επαγγελματίες Κύπριους μουσικούς, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους», εξομολογείται στην «Αλήθεια» η Νάταλη. «Είχαμε πάντα αυτό το συναίσθημα βαθιά μέσα μας», λέει με την σειρά του ο Nihat. Έτσι όταν λάβαμε το «βραβείο Στέλιος Χατζηιώαννου», συνεχίζει, ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα! «Όταν λοιπόν η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου έγινε πραγματικότητα το 2016, εκεί ξεκίνησε και μια πιο στενή συνεργασία για την ανάδειξη της δουλειάς των δύο παιδιών και το πώς η μουσική μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους από την ίδια, μοιρασμένη, πατρίδα», εξιστορείται ο Nihat. Η Νάταλη Νεοφύτου 26 ετών και ο Nihat Agdac 31 ετών είναι οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. Η Νάταλη γεννήθηκε στη Λευκωσία και από πολύ μικρή ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και στη συνέχεια όμποε στα 13 της. Από τότε ήταν μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων και στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει όμποε στο Λονδίνο. Έτσι απέκτησε πτυχίο στην εκτέλεση οργάνου, στο όμποε από το Guildhall School of Music and Drama και αργότερα προχώρησε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal Academy of Music. Ο Nihat γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. «Ασχολούμαι με την μουσική από τότε που γεννήθηκα στην πραγματικότητα. Η μαμά μου, λέει ότι τραγουδούσα μελωδίες πριν καν αρχίσω να μιλάω», αναφέρει ο ίδιος. Ο 31χρονος νέος πήρε το πτυχίο του στην εκτέλεση οργάνου στο βιολί από το Royal Academy or Music και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στο Guildhall School of Music and Drama.

Read 5860 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day