Thursday, 16 February 2017 10:59

ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ: Προεδρικό τελεσίγραφο στην Eurogate

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΣΙΗΣ

Λίγες μόνο ώρες διήρκησε ο προψεσινός διακανονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για εφαρμογή του σχεδίου εξομάλυνσης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο λιμάνι της Λεμεσού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού για ακόμα μια μέρα οι μεταφορείς προχώρησαν σε μπλοκάρισμα των εισόδων στο λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, αργά το απόγευμα η Eurogate, κάτω από την πίεση των διαμαρτυρομένων αλλά και του αρμόδιου υπουργού, αποφάσισε την εφαρμογή σχεδίου αποζημιώσεων στα επηρεαζόμενα μέρη ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τελεσίγραφο 24 ωρών στην εταιρεία για εξομάλυνση της κατάστασης.

ΠΡΟΤΑΣΗ EUROGATE.
Η πρόταση της Eurogate αναφέρει πως ο κάθε μεταφορέας θα υπογράφει την ώρα εισόδου του στο τερματικό και μετά από το πέρας δύο ωρών, η εταιρεία οφείλει να τον αποζημιώνει για κάθε επιπρόσθετη ώρα που θα αναμένει να εξυπηρετηθεί. Παράλληλα διευκρινίστηκε πως το μέτρο αυτό γίνεται αποδεκτό για μια περίοδο δύο μηνών και η εταιρεία θα πρέπει μέχρι τότε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για επίλυση των προβλημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των μεταφορέων.

ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ.
Το θέμα απασχόλησε νωρίτερα πολύωρη σύσκεψη που άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία της Αρχής Λιμένων Κύπρου με τη συμμετοχή της ΠΟΒΕΚ, του Συνδέσμου Μεταφορέων Α’ τρέιλερ και της διεύθυνσης της Eurogate. Ακολούθως, γύρω στις 18:00 έφθασε στον χώρο και ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος ωστόσο δεν προέβη σε δηλώσεις.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ.
Πάντως, οι μεταφορείς δεν είναι οι μόνοι που ζητούν αποζημιώσεις από τη διαχειρίστρια εταιρεία, αφού το Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) με χθεσινή του ανακοίνωση εξέφρασε τη μεγάλη του απαρέσκεια για την όλη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Λεμεσού, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στον κλάδο της εσπεριδοκαλλιέργειας. Παράλληλα η ΕΚΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει ο ίδιος, από τη στιγμή που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ο υπουργός Συγκοινωνιών δεν μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση» ενώ κάλεσε και το Υπουργικό Συμβούλιο «να επανεξετάσει και να ακυρώσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, διαφορετικά η οικονομία καταρρέει».

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ.
Η ΕΚΑ τονίζει πως το κόστος εξαγωγών από το λιμάνι Λεμεσού έχει ανέβει σημαντικά ενώ σημειώνει πως μόνο από τις εξαγωγές των χαλουμιών υπάρχει περίπου επιπρόσθετο κόστος €300.000. Η ΕΚΑ σημειώνει πως το ίδιο ισχύει και για τα εσπεριδοειδή και κάτι ανάλογο για τα υπόλοιπα προϊόντα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας και της μεταποίησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.
Αργά χθες το βράδυ, στο περιθώριο της τελετής απονομής των Βραβείων Νεολαίας, στη Λεμεσό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα παρέμβει για το θέμα του λιμανιού της Λεμεσού, είπε ότι «μας είχε απασχολήσει και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και ευελπιστώ ότι εντός των επόμενων 24 ωρών ή που η εταιρεία θα αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε σταδιακά να μπει στα νέα συστήματα που στοχεύει ή θα υπάρξει οπωσδήποτε μια παρέμβαση και από δικής μου πλευράς. Διότι είναι αδιανόητο να διακυβεύεται η οικονομία του τόπου σαν αποτέλεσμα εμμονών να εφαρμοστούν συστήματα τα οποία φαίνεται ότι απαιτούσαν χρόνο προσαρμογής».

ΖΗΤΑ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ.
Σε ανακοίνωσή της χθες το πρωί, η Eurogate σημείωνε πως η εταιρεία θα ενισχύσει άμεσα τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού της από τα κεντρικά γραφεία της Eurogate στη Γερμανία ενώ ζητά παράλληλα πίστωση χρόνου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορέων Τρέιλερ Α', Γιώργος Χαραλάμπους έχει παραιτηθεί, με τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκο Μουστάκα, να δηλώνει πως επαφίεται πλέον στους ίδιους τους μεταφορείς να αποφασίσουν αν θα εργαστούν ή όχι.

Ο κ.Χαραλάμπους δήλωσε το πρωί στο ΚΥΠΕ πως αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί από την Προεδρία του Συνδέσμου, μετά την αμφισβήτηση που έτυχε η πρόταση που το ίδιο το ΔΣ έθεσε και εξασφάλισε από τη διαχειρίστρια εταιρεία για καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των μεταφορέων πέραν των δυο ωρών.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μουστάκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η ΠΟΒΕΚ έχει κάνει ότι ήταν να κάνει, ενημέρωσε τους μεταφορείς για την επίτευξη της συμφωνίας, ωστόσο πλέον επαφίεται στους ίδιους να αποφασίσουν αν θα πιάσουν ξανά δουλειά ή αν θα συνεχίσουν να παραμένουν με τα φορτηγά τους έξω από το λιμάνι.

 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «Θα ελέγξω τη σύμβαση»

Το θέμα που αφορά τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού ενέγραψε στην Επιτροπή Ελέγχου το ΑΚΕΛ, με τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να σημειώνει ότι το ζήτημα θα εξεταστεί καθότι αφορά τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, όπως είπε. Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ελεγκτική υπηρεσία είχε εκφράσει κάποιες απόψεις για τα συμβόλαια του λιμανιού Λεμεσού και είχε εξηγήσει τις θέσεις της σε παλαιότερη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών. «Μετά από πρόσκληση του ΑΚΕΛ, θα ζητήσουμε εκ νέου τα συμβόλαια και όλη τη σχετική αλληλογραφία που υπήρχε τους τελευταίους μήνες πριν την υπογραφή των συμβολαίων και θα εκφράσουμε άποψη επί των συμβάσεων αυτών και επί του τρόπου εφαρμογής των συμβάσεων όπως μας έχει ζητηθεί από το ΑΚΕΛ», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Να αναλάβει τις ευθύνες του ζήτησε από τον υπουργό ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. «Εμείς ζητούμε να αναλάβει τις ευθύνες του ο υπουργός και βεβαίως υπάρχει θέμα παραίτησής του, γιατί είναι προσωπική του η ευθύνη για εδώ που καταλήξαμε», είπε. «Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των αποφάσεων αυτής της κυβέρνησης και αυτής της Βουλής, γιατί κάποιοι εκ των υστέρων βγάζουν την ουρά τους έξω αλλά συνέβαλαν στο να παρθούν οι καθοριστικές αποφάσεις και την ώρα της κρίσης πήραν τη λάθος απόφαση και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο χάος», δήλωσε.

Read 5160 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day