Friday, 17 February 2017 10:30

Τρεις εβδομάδες δράμα στο λιμάνι Λεμεσού

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΣΙΗΣ

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι της Λεμεσού αφού με βάση αξιόπιστες πληροφορίες της «Α» 4000 containers που προορίζονταν για την Κύπρο έχουν διακομισθεί σε άλλα λιμάνια της περιοχής οδηγώντας σε ζημιές εκατομμυρίων τους εμπορευόμενους και κατεπέκταση την κυπριακή οικονομία. Ιδιαίτερα για τα ευπαθή προϊόντα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα αφού οι ζημιές από τις καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι ανυπολόγιστες ενώ όπως πληροφορούμαστε τις αμέσως επόμενες ημέρες αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα με βάση πληροφορίες της «Α» αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν και προβλήματα στις μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για την επεξεργασία του νερού και οι οποίες αυτή την στιγμή είναι ήδη σε έλλειψη.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ.
Η εταιρεία Eurogate σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πυρών που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισε χθες το απόγευμα την ενίσχυση με επιπλέον 21 οδηγούς από τη Γερμανία, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ έχουν ήδη γίνει ενέργειες εκ μέρους της εταιρείας για την εξασφάλιση ακόμη επτά μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης. Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις της Eurogate οι μεταφορείς αποφάσισαν να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αφού ζητούν άμεσες λύσεις. Παράλληλα τόσο το ΚΕΒΕ όσο και η ΟΕΒ με ανακοινώσεις τους εκφράζουν κραυγή αγωνίας για την συνεχιζόμενη κατάσταση του λιμανιού της Λεμεσού, η οποία απειλεί τις κυπριακές επιχειρήσεις σε οικονομικό έμφραγμα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
Το ΚΕΒΕ κάνει λόγω για απαράδεκτες και καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας και τις εξαγωγές από την στάση των μεταφορέων, οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την Eurogate. To ΚΕΒΕ χαρακτηρίζει αυτές τις πράξεις ανεύθυνες έναντι των επιχειρήσεων ενώ καλεί τα μέλη του να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και από τους μεταφορείς για τις ζημιές που τους προκαλούν με τη συνεχιζόμενη απεργία τους. Επιπλέον, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων όπως παρέμβουν δυναμικά και καταλυτικά προς τους μεταφορείς προκειμένου να διασφαλίσουν τον τερματισμό της ομηρίας της χώρας.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ.
Από την πλευρά του η ΟΕΒ εκφράζει την έντονή της ανησυχία καθώς οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και οι απώλειες μη αναστρέψιμες καθώς η απεργία από τους μεταφορείς αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η ΟΕΒ κάνει έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ενώ τονίζει πως η αποχή και ο αποκλεισμός των προσβάσεων στο λιμάνι περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η ΟΕΒ υποδεικνύει πως όσοι από πρόθεση επιβραδύνουν ή αναστέλλουν τη δραστηριότητα του λιμανιού ουσιαστικά «πυροβολούν τα πόδια τους».

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.
Όπως μας δήλωσαν καλά ενημερωμένες πηγές του λιμανιού της Λεμεσού τα λειτουργικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης κινούνται κυρίως σε εφτά βασικά σημεία:
1. Την ανάγκη για δυο νέους κινητούς γερανούς ώστε να ενισχυθούν οι υφιστάμενες γερανογέφυρες
2. Επιπρόσθετος εξοπλισμός για εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων
3. Να εκπαιδευτεί το προσωπικό της εταιρείας για εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων
4. Να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες έχουν πολυετή γνώση και πείρα
5. Θα πρέπει να αλλάξουν τα συστήματα παραλαβής παράδοσης και εποπτείας των εμπορευματοκιβωτίων
6. Θα πρέπει τα συστήματα της εταιρείας να εργάζονται ταυτόχρονα με τα συστήματα της Αρχής Λιμένων και του Τελωνείου ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις
7. Να αντιμετωπιστούν τα θέματα εκτελωνισμού με την Eurogate

ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…
Από την πλευρά της ΠΟΒΕΚ ο Κεντρικός Οργανωτικός της Κυριάκος Μουστάκας, ο οποίος μίλησε στην «Α», τόνισε πως αποφασίστηκε αποχή από την εργασία γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι με τις λύσεις που προτείνει η εταιρεία, γιατί όπως μας είπε «είναι μακροπρόθεσμες λύσεις ενώ εμείς θέλουμε άμεσες». Ο κ. Μουστάκας δήλωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα πάνε πίσω στις δουλειές τους με την προϋπόθεση ότι θα δουλέψουν όλη την εβδομάδα για να δοκιμάσουν τις τεχνικές που θα εφαρμόσει η εταιρεία και αν δεν είναι ικανοποιημένοι θα προχωρήσουν ξανά σε απουσία από την εργασία την άλλη Παρασκευή. Ο κ. Μουστάκας μας υπέδειξε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου o οποίος αντί να δοθεί στη Eurogate (που να σημειωθεί είναι υπεύθυνη για τον τερματικό εμπορευματοκιβωτίων) δόθηκε στη DP World με αποτέλεσμα να στοιβάζονται τα εμπορευματοκιβώτια σε μικρό χώρο.

Read 5305 times Last modified on Friday, 17 February 2017 10:32

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day