Friday, 10 March 2017 10:48

«Φέσωναν» δανειολήπτες και τώρα θα τους πληρώσουν

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΣΙΗΣ

Σε άμεση επιστροφή συνολικού ποσού 35 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να προχωρήσει η ΣΠΕ Στροβόλου σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, λόγω της αθέμιτης πρακτικής που εφάρμοσε σε δανειακές συμβάσεις το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα. Να σημειωθεί πως η ΣΠΕ Στροβόλου προχώρησε στην αποδοχή της απόφασης του Επιτρόπου και το συγκεκριμένο ποσό θα απομειώσει δάνεια πολιτών των οποίων η δανειακή σύμβαση εμπεριέχει τον όρο που εντόπισε ο κ. Ιωάννου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολυνθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του αφού πέραν των 1000 πολιτών επηρεάζονται από την πιο πάνω πρακτική του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος.

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Να επισημάνουμε πως είναι η πρώτη φορά που τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο θα επιστρέψει συνολικά τέτοιο μεγάλο ποσό για αθέμιτες πρακτικές που εφάρμοζε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας» δρομολογείται και η εξέταση άλλων περιπτώσεων άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων που προχωρούσαν σε παρόμοιες αντισυμβατικές χρεώσεις προς τους καταναλωτές. Όπως είναι κατανοητό μια εξέλιξη όπως αυτή θα οδηγήσει τα τραπεζικά ιδρύματα στην επιστροφή αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς τους δανειολήπτες αφού το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι το μόνο που εφάρμοζε τέτοιες πρακτικές. Να σημειωθεί ακόμα ότι μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ) στην περίπτωση της Ισπανίας όπου ισπανικές τράπεζες προχωρούσαν σε παρόμοιες αθέμιτες πρακτικές και θα αναγκαστούν τώρα να επιστρέψουν τέσσερα και πλέον δις ευρώ σε δανειολήπτες, τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν άλλη επιλογή όπως εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΕΔ.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ.
Το πιο πάνω ζήτημα είχε αναδείξει πρώτος ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος με ενημερωτικό του σημείωμα. Το επίμαχο ζήτημα στα υποβληθέντα και εξετασθέντα παράπονα είναι ότι το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, όπως υποστήριζε ο Παύλος Ιωάννου ενώ στη δανειακή σύμβαση ρητώς αναφερόταν ότι «ως Βασικό Επιτόκιο» του «ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», από μια χρονική στιγμή και μετά χρησιμοποιούσε, για σκοπούς καθορισμού του συνολικού επιτοκίου, άλλο δείκτη ως βασικό επιτόκιο, διαφορετικό από το συγκεκριμένο επιτόκιο της ΕΚΤ. «Επιτόκιο που το ίδιο καθόρισε με το σχετικό όρο στη δανειακή σύμβαση», όπως ανέφερε ο Επίτροπος.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καλούσε τους δανειολήπτες να ελέγξουν τις δανειακές τους συμβάσεις σχετικά με τον όρο, ενώ το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποδέχθηκε την ορθότητα της απόφασης του Επιτρόπου και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα προέκυψε από λάθος. Επίσης, το πιστωτικό ίδρυμα αποδέχθηκε την επανόρθωση σε κάθε περίπτωση του συγκεκριμένου λάθους.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΩΝ.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ) σε πρόσφατη ανακοίνωση του καλούσε τα πιστωτικά ιδρύματα «αντί να κρύβουν την παρανομία κάτω από το χαλί και να διαιωνίζουν απλά μια νοσηρή συμπεριφορά που ήταν το κύριο αίτιο της κατάρρευσης της οικονομίας μας, όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε και η τρόικα να προβούν σε αφαίρεση των υπερχρεώσεων». Και συνέχιζε ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ λέγοντας ότι η «αληθινή εικόνα της κατάστασης των πιστωτικών ιδρυμάτων εξυπηρετεί κυρίως τα ίδια και μέσω τους την κυπριακή οικονομία γενικότερα». Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ ανέφερε πως «είναι αυτή την εξυγίανση που επιβάλλεται να κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για να προχωρήσουμε μπροστά με νέες, υγιείς και στέρεες βάσεις».

ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ.
Το μπαλάκι στην Κεντρική Τράπεζα έριξε ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ στην ανακοίνωση του ο οποίος καλούσε την Κεντρική όπως τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος και καλούσε παράλληλα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες για πραγματική εξυγίανση τους για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα πράγματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Να σημειωθεί πως ήδη ο δανειολήπτης για τον οποίο εκδόθηκε η απόφαση του Επιτρόπου ειδοποιήθηκε από το ίδρυμα ότι θα πιστωθεί ο λογαριασμός του ανάλογα.

Read 12932 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day