Monday, 13 March 2017 09:23

Καθοριστικά τα επόμενα δυο χρόνια

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΣΙΗΣ

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις της μη αποκλιμάκωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) εξέπεμψε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος μιλώντας σε Φόρουμ του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις και ο οποίος σημείωσε πως αν δεν μειωθούν δραστικά τα επόμενα δυο χρόνια το πρόβλημα θα πάρει ανεπιθύμητες διαστάσεις και ίσως να μην μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης ανέφερε μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ πως πριν δύο εβδομάδες εκδόθηκε το πρώτο μη συναινετικό (δικαστικό) διάταγμα στην Κύπρο που επιβάλλει στους πιστωτές αναδιάρθρωση την οποία έχει ετοιμάσει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας.

«ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΠΟΛΥ».
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι «στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχουμε αργήσει πολύ», τονίζοντας παράλληλα ότι «επείγει να τιθασεύσουμε τα ΜΕΔ και αυτό δεν είναι μόνο δουλειά των δανειοληπτών». Είπε ακόμη ότι όταν ένα δάνειο καταλήξει στα Τμήμα Ανάκτησης των Τραπεζών οι υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη μεταφέρονται στους εγγυητές, πολλοί από τους οποίους είναι και οι ίδιοι πρωτοφειλέτες σε δικά τους δάνεια, προσθέτοντας ότι αν μπορούσαν να εξυπηρετούν το δάνειο τους στη συνέχεια ενδεχομένως να αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν εξαιτίας των νέων υποχρεώσεων που απορρέουν από την εγγυητική δέσμευση τους. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αν ακόμα συνεχίζουν να εξυπηρετούν το προσωπικό τους δάνειο τα αναπόφευκτα δικαστικά μέτρα οδηγούν στα γνωστά ΜΕΜΟ επί της ακίνητης περιουσίας των εγγυητών και σημείωσε ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που είχε εισηγηθεί στη Βουλή «να ανασταλεί πλήρως η διαδικασία της διαιτησίας στον Συνεργατισμό η οποία παρήγαγε σε μεγάλες ποσότητες εξ αποφάσεως οφειλέτες».

ΟΔΗΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο μοναδικός ορθολογικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η σωστή χρησιμοποίηση του πιο αποτελεσματικού διαθέσιμου εργαλείου που έχουμε στα χέρια μας, που είναι η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (περί Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγία του 2015) και ο Κώδικας Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που εμπεριέχεται σε αυτή.

ΚΑΡΟΤΣΑΚΗΣ.
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης ανακοίνωσε ότι πριν δύο εβδομάδες εκδόθηκε το πρώτο μη συναινετικό (δικαστικό) διάταγμα στην Κύπρο και ευχήθηκε οι τράπεζες να μην προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενστάσεις στα δικαστήρια.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί 15 προστατευτικά διατάγματα που δεν επιτρέπουν στους πιστωτές να κινηθούν εναντίον των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν όλες οι υποθέσεις να πηγαίνουν στα δικαστήρια για να βρεθούν λύσεις αλλά οι λύσεις πρέπει να βρεθούν στις αναδιαρθρώσεις. Ο κ. Καροτσάκης είπε ακόμη ότι σε ένα χρόνο λειτουργίας του πλαισίου αφερεγγυότητας έχουν εκδοθεί 100 διατάγματα απαλλαγής οφειλών μέχρι €25.000.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος επιβίωσης των επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα με δάνεια τους και σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν κινηθεί εναντίον των επιχειρήσεων, διορίζοντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 100 μέσο όρο διευθυντές παραλήπτες σε μεγάλες βιομηχανίες και ξενοδοχεία και κλείνουν επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν είναι βιώσιμο για την οικονομία. Ανέφερε ότι η κρίση δεν άρχισε ούτε το 2008, ούτε το 2005, αλλά πολύ πιο πριν, προσθέτοντας ότι οι πτωχεύσαντες ανέρχονταν πριν τρία χρόνια στους 9.600 και πέρα αυτών οι εγγυητές τους με κίνδυνο να συνεχίσει η πτώχευση και άλλων ανθρώπων. Τραγικό ποσοστό που αποτελεί ίσως το υψηλότερο ποσοστό αναλογικά με τον πληθυσμό της Κύπρου, κατέληξε.

Read 8444 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day