Thursday, 12 January 2017 09:54

Ζητείται σοβαρότητα…

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Πιο σοβαρή είναι η χθεσινή διαρροή των προτάσεών μας για το εδαφικό από την προχθεσινή διαρροή του εγγράφου για τις αποκλίσεις στη διακυβέρνηση και στο περιουσιακό. Το εδαφικό είναι ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί πολύ πιο εύκολα να προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να τύχει και εκμετάλλευσης από την άλλη πλευρά.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΚΡΙΣΗ.
Η νέα διαρροή έγινε λίγο μετά που ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προτάσεις μας για το εδαφικό, με ονόματα χωριών και περιοχών που ζητούμε να επιστραφούν. Προβληματισμένος και έντονα επικριτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σε αυστηρό τόνο ζήτησε σοβαρότητα από όλους. Και από τους πολιτικούς αλλά και από τους δημοσιογράφους. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση προς τους λειτουργούς του Τύπου στη Γενεύη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τί γίνεται στη Γενεύη και τη συγκυρία έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου.

ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.
«Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα. Τέλος ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.
Σε ανάρτηση του εξάλλου στο twitter ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης έγραψε: «Η σημερινή διαρροή συνιστά πραγματική και επικίνδυνη υπόσκαψη». Κρίμα να «είναι αυτή η απάντηση στην προσπάθεια διαβούλευσης και πληροφόρησης». Δυσφορία για τις νέες διαρροές υπάρχει και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, τη στιγμή που όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις και θα έπρεπε στη δύσκολη διαπραγμάτευση να μας συνέχει πνεύμα ενότητας, είμαστε αναγκασμένοι να ασχοληθούμε ξανά με μιαν αχαρακτήριστη πράξη. Ο ΔΗΣΥ πιστεύει ότι είναι χειρότερα και από τη δημοσίευση εγγράφου που αποτύπωνε αποτελέσματα των συνομιλιών, η δημοσιοποίηση λεπτομερειακών πληροφοριών της ελληνικής θέσης για το εδαφικό και υποσκάπτει άμεσα τη διαπραγματευτική μας θέση. «Το μόνο αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας είναι να διευκολύνεται η άλλη πλευρά και να πλήττεται το εθνικό συμφέρον. Ας αναλογιστούμε και ιδιαίτερα όσοι επιμένουν καθημερινά στην ανάγκη στρατηγικής, ότι εδώ δεν μπορούμε να κρατήσουμε εχεμύθεια για τις θέσεις μας και τις "βγάζουμε στη φόρα", σε κοινή θέα για να τις αξιοποιήσουν ακόμα και οι αντίπαλοί μας! Οι περιστάσεις δεν το επιτρέπουν, αφού είμαστε στο μέσο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αλλά θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά αυτή η πράξη και πρακτική υπονόμευσης», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ.
Το καλύτερο τη δεδομένη στιγμή θα ήταν να μην γίνει καμία διαρροή. Ωστόσο τα πιο κάτω στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας από χθες και πλέον αποτελούν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Σύμφωνα με τις διαρροές η δική μας πλευρά κατέθεσε πρόταση για ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση στο 28,2% . Επίσης θεωρούμε ότι το ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση θα ήταν ορθό να υπερβαίνει το 50,4%. Προτείνουμε ακόμα όπως η Μόρφου και παράλια της τεθούν υπό ε/κ διοίκηση. Ζητούμε να επιστραφούν Κυθρέα και περιοχή του Απ. Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση, ενώ η περιοχή της Καρπασίας να τεθεί υπό ειδικό καθεστώς. Τέλος σε ότι αφορά το σημαντικό κομμάτι της Αμμοχώστου, πρόταση της ε/κ πλευράς είναι όπως η περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου να τεθεί υπό ε/κ διοίκηση. Τέλος, σύμφωνα με τις διαρροές, γίνεται από δικής μας πλευράς σεβαστό το αίτημα της τ/κ πλευράς για το ότι θέλουν να έχουν επαφή με τις βρετανικές βάσεις στην περιοχή Αγ. Νικόλα στην επ. Αμμοχώστου. Γίνεται επίσης σεβαστό το αίτημα όπως τα τουρκοκυπριακά χωριά Λουρουτζίνα και Πέργαμος βρίσκονται υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ.
Τέλος αναφέρουμε πως ο εκπρόσωπος της Τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε χθες πως θα γίνει κατάθεση χαρτών στο πλαίσιο συμφωνίας με ποσοστά 28.2% - 29.2%. Η κατάθεση των χαρτών αναμενόταν να γίνει ψες.

Read 797 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day