Thursday, 12 January 2017 12:24

Η ώρα της Διάσκεψης - Ετοιμάζεται οριστική συμφωνία στο κυπριακό μέχρι το τέλος του μήνα

Written by 

Οριστική λύση ακόμα και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δρομολογείται από τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορική Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης να συμφωνηθεί ένα πολιτικό πλαίσιο λύσης. Ακολούθως, θα δοθεί μία περίοδος δύο περίπου εβδομάδων για τις τελικές προετοιμασίες και -αν δεν υπάρξουν αιφνιδιασμοί- στο τέλος του Γενάρη όλες οι πλευρές να ξανασυναντηθούν στη Γενεύη προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία.

Πηγή που έχει άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων λέει στο CNN Greece ότι καταλυτική είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΕ έχει καταθέσει πρόταση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Γενεύη. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα "κάνει πίσω" στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας προκειμένου να "πάρει κάτι" στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης ενώ ίσως βάλει στο "παζάρι" και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της με την ΕΕ

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι "τα πάντα θα κριθούν σήμερα". Αναλόγως με την έκβαση, δηλαδή, της σημερινής ημέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα μεταβεί ή όχι στην ελβετική πόλη. Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξαρτά την παρουσία του από τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν αλλά από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων κι αυτό, σημειώνουν, κυβερνητικά στελέχη, είναι ένδειξη της βούλησης για λύση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Βέβαια, σε μια τέτοια διαπραγμάτευση τα πάντα είναι ρευστά και ανά πάσα στιγμή τα πάντα μπορεί να ανατραπούν. Όμως το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι θετικό.

______________

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη το πρώτο μέρος της Διεθνούς Διάσκεψης ολοκληρώθηκε και η επόμενη συνάντηση αρχίζει στις 7.00 το απόγευμα ώρα Κύπρου.

Καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο θα μας δώσουν ένα λόγο να έχουμε και πάλι ελπίδα, ανέφερε νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter της Αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γενεύη.

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο twitter o Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον αναφέρει πως βρίσκεται στη Γενεύη για να παρέχει τη στήριξη του ΗΒ στις συνομιλίες για το Κυπριακό, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και δημιουργικότητα για να βρουν λύση.

 

Στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, έφθασε και ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Διάσκεψη για την Κύπρο, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί έφτασαν πριν το μεσημέρι στον Παλάτι των Εθνών. Λίγα λεπτά μετά έφτασε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΚΟΤΖΙΑΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Μισή ώρα διήρκεσε εξάλλου η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στο ξενοδοχείο στη Γενεύη, όπου διαμένουν οι δύο αντιπροσωπείες.
Μετά τη συνάντηση προγραμματισμού, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ έγινε συνόψιση των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο στα διαδικαστικά όσο και σε ζητήματα ουσίας, τα οποία αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, οι κκ. Κοτζιάς και Αναστασιάδης αναχώρησαν χωρίς δηλώσεις. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον
Τ/Κ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΑΚΙΝΤΖΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Χουσείν Οζγκιουργκιουν επιτέθηκε κατά Ακιντζι από Twitter, λέγοντας ότι είναι μεγάλο λάθος η κατάθεση χάρτη γράφει στον λογαριασμό του. Παραβιάστηκαν οι παράμετροι του ΟΗΕ για τη λύση λέει ο "Πρωθυπουργός".

Read 849 times Last modified on Thursday, 12 January 2017 15:21

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day