Thursday, 16 February 2017 11:17

Πρώτη συνάντηση μετά την απόφαση του ενωτικού δημοψηφίσματος

Written by  ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κορυφώνει την αντίδρασή του για το θέμα της απόφασης της Βουλής, για το ενωτικό δημοψήφισμα, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επιλέγει να μην απαντά στις έντονες δηλώσεις του, οι οποίες συντηρούν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί επισκιάζοντας τις συνομιλίες. Η συντήρηση του θέματος από πλευράς Ακιντζί, κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από πλευράς προέδρου Αναστασιάδη ως λάθος, γι’ αυτό αύριο πάει στη συνάντηση μαζί του, με σκοπό να συζητήσει την ουσία των θεμάτων του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς χθες πώς θα αντιδράσει εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θέσει κατά την σημερινή τους συνάντηση μόνο το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, σε λακωνική του δήλωση είπε: «έχω τον τρόπο να αντιδράσω. Ήδη η γραπτή μου δήλωση ομιλεί αφ’ εαυτής».

ΑΚΙΝΤΖΙ: ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

Θα προσέλθει στην σημερινή συνάντηση των ηγετών και θα εξηγήσει στον πρόεδρο Αναστασιάδη τη σοβαρότητα του θέματος γιατί – όπως υποστηρίζει - στην απάντησή του «ο κ. Ανασταδιάδης δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το θέμα αυτό για την τ/κ κοινότητα,» δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντησή του χθες με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τη σοβαρότητα του ζητήματος που προέκυψε με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα εξήγησε χθες και στον κ. Άιντα ενώ έχει αποστείλει επιστολή και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ.

Επιπλέον, είπε, στην απάντησή του χρησιμοποίησε εκφράσεις που έχουν την προσέγγιση «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση που περιμέναμε από τον Ε/κ ηγέτη».
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την αντίδραση θυμού στην τ/κ κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητό από την ηγεσία της ε/κ κοινότητας ότι επιθυμούμε να φτιάξουμε στο μέλλον μια ομοσπονδιακή, κοινή δομή με ειρηνικό τρόπο.
Αυτό, ανέφερε, το εξήγησε λεπτομερώς και στα ΗΕ, το αναφέρει και στην επιστολή του προς τον ΓΓ, γιατί και τα ΗΕ πρέπει να το καταλάβουν πολύ καλά αυτό και πρέπει να έχουν θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ.
Στη βάση της αντίδρασης του κόσμου, συνέχισε, είναι η πολιτιστική, μορφωτική διάσταση. Δηλαδή, είπε, έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη της κουλτούρας ειρήνης στα σχολεία, να αναπτυχθεί η κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης και στην κοινωνία μας, και όχι να αγιοποιήσουμε στα σχολεία το δημοψήφισμα της Ένωσης που έγινε πριν 67 χρόνια. Το θέμα της Ένωσης, πρόσθεσε, υπήρχε ήδη στη διδακτέα ύλη, η 1η Απριλίου είναι στο «νότο» επίσημη αργία, δηλαδή γίνεται αναφορά και στην ΕΟΚΑ και στην Ένωση.

ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.
Άρα, είπε, δεν είναι θέμα αναφοράς προσθέτοντας ότι το να υποβάλει στη Βουλή αυτή την πρόταση ένα φασιστικό, ρατσιστικό – κατά την έκφρασή του – κόμμα διαφοροποιεί το γεγονός. Έχει το νόημα της αγιοποίησης στα σχολεία αυτού του γεγονότος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η στάση του ΔΗΣΥ, στο σημείο που έφτασαν οι διαπραγματεύσεις και όντας το κόμμα που στήριξε τον κ. Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, τα μέλη του στην Επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα να δώσουν την έγκρισή τους και μετά με τη στάση τους στη Βουλή να στηρίξουν την τελική απόφαση.
«Επίσης το γεγονός αυτό έχει δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό είναι ότι σε τέτοια θέματα ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του σκέφτονται περισσότερο τις εκλογές που έρχονται και όχι τη διαδικασία του Κυπριακού».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ.
Αν τα βάλεις όλα μαζί, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον Ε/κ ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας. «Περιμένουμε να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας». Περιμένουν, είπε, να γίνουν βήματα ώστε να φανεί ότι οι Ε/κ είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τ/κ την εξουσία. Ενέργειες ακριβώς αντίθετες δεν στηρίζουν τη λύση και αυτή η εξέλιξη δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται, πρόσθεσε.
Ανέμενε, συνέχισε, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί ενάντια στην απόφαση της Βουλής όπως έκανε και ο ίδιος για δηλώσεις περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει.
«Σήμερα θα πάω να συζητήσω αποκλειστικά αυτό θέμα. Να το συζητήσουμε αυτό, σίγουρα ο κ. Αναστασιάδης θα πει κάποια πράγματα, να τον ακούσουμε αλλά μετά να δούμε τι θα κάνουμε και θα αξιολογήσουμε ανάλογα την κατάσταση».
Τίποτα δεν είναι στατικό, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, γίνονται αλλαγές είτε προς το θετικό, που είναι και το νούσιμο, είτε προς το αρνητικό, από το οποίο δεν θα επωφεληθεί κανείς στην περίπτωση της Κύπρου, ούτε οι Τ/κ, ούτε οι Ε/κ. Από μια λύση, συμπλήρωσε, όλοι έχουν να επωφεληθούν και αυτό είναι που πιστεύει.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ Ε/Κ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Ερωτηθείς τι λέει η ε/κ πλευρά και αν εκτός από τα ΗΕ υπάρχουν άλλες χώρες που ανέλαβαν πρωτοβουλία γι' αυτό το θέμα, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι εκτιμά πως και εντός της ε/κ κοινότητας έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός όσων καταλαβαίνουν πόσο σοβαρό θέμα είναι, παραπέμποντας σε δηλώσεις που έχουν γίνει. Διάβασε πχ, όπως είπε, τις δηλώσεις του κ. Τσιελεπή, ενώ υπάρχουν και άλλες φωνές που υψώνονται, κατά την έκφρασή του, ευχόμενος αυτές οι φωνές να καταστείλουν αυτή την αρνητικότητα.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΥΣΗ Ή ΣΤΙΣ ΕΓΚΟΓΕΣ;.
Στην ερώτηση εάν ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υποχωρήσει από αυτή την απόφαση τι θα κάνει ο Τ/κ ηγέτης στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «η ε/κ πλευρά είναι αναγκασμένη να πάρει μια απόφαση. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε για μια λύση σε αυτό το νησί ή όχι; Αυτή πλέον είναι μια πολύ κρίσιμη ερώτηση. Θα αφήσουν από σήμερα την ομοσπονδία, τη λύση σε μια πλευρά, επικεντρωμένοι στις εκλογές που θα γίνουν μετά από ένα χρόνο ή θα επικεντρωθούν στη λύση;»
Ο ίδιος, είπε, προέβλεπε ότι θα υπήρχαν δυσκολίες εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν το 2017 αλλά αυτές οι δυσκολίες άρχισαν νωρίς. Εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι στη λύση είναι εφικτό να προκύψουν οι κύριες γραμμές μέχρι το Μάρτιο, Απρίλιο, πρόσθεσε.

Read 832 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day