Thursday, 16 March 2017 10:17

Πλησιάζει η επιστροφή στις συνομιλίες

Written by 

Την άποψη ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες εν εξελίξει για το Κυπριακό και δεν θα πάρει πολύ χρόνο πριν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε χθες ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Μιλώντας χθες ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντα δεν απέκλεισε να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτόν τον μήνα.
Ο κ. Άιντα δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι οι συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες χθες επιβεβαιώνουν ότι όλοι «ψάχνουμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο».
Πρόσθεσε ότι και οι δυο ηγέτες του ανέφεραν ιδέες για το πώς να δομηθεί η συζήτηση όταν υπάρξει επανέναρξη.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος δεν θα αναλάβουν σε καμία περίπτωση ρόλο επιδιαιτητή στη διαδικασία.
Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ σήμερα για την πρόοδο των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους παράγοντες για να διατηρηθεί το μομέντουμ της ευρωπαϊκής στήριξης, «διότι η επανένωση της Κύπρου δεν είναι μόνο θέμα των Κυπρίων αλλά και της ΕΕ».

ΔΥΟ ΩΡΕΣ Η ΣΥΝΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μιλώντας μετά από τη δίωρη συνάντησή του χθες το πρωί, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε «μακρά και εποικοδομητική», ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συζήτησαν το πώς θα επανέλθουν στις συνομιλίες και τί θα συζητήσουν όταν συναντηθούν.
Ενημέρωσε ο ίδιος, πρόσθεσε, για τις επαφές που είχε με διεθνείς παράγοντες τελευταία, αλλά και στην Ουάσινγκτον. Οι επαφές του ήταν ανάλογες του προσδοκώμενου, όπως είπε, καθώς και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, που ιστορικά έχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, συνεχίζει να είναι δεσμευμένη στο Κυπριακό.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ.
Ο κ. Άιντα είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένα νέα να μεταφέρει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουν λυθεί τα θέματα που υπάρχουν, γιατί υπάρχει η βούληση γι' αυτό. «Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τί θα κάνουμε όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο αυτό που έχω πει πολλές φορές. Είμαι αποφασισμένος να κρατήσω αυτή τη διαδικασία υπό τους ηγέτες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για επιδιαιτησία. Το έχουμε δοκιμάσει αυτό στο παρελθόν. Αναγνωρίζουμε ότι δεν λειτούργησε. Θέλω να πω ότι ακόμη και αν μου ζητούσαν οι ηγέτες επιδιαιτησία δεν θα το έκανα».

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι όλοι μιλούν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα και σημείωσε ότι αύριο κλείνει ένας μήνας χωρίς συναντήσεις, το μεγαλύτερο χρονικό διάλειμμα των τελευταίων 22 μηνών. Το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς συναντήσεις, σημείωσε, ήταν 9 μέρες και πιστεύει – ανέφερε – ότι το παρόν διάλειμμα θα διαρκέσει λίγο περισσότερο ακόμη. «Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί όταν θα πάμε πίσω (στις συνομιλίες)».
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ.

Read 2439 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day