Monday, 20 March 2017 09:08

ΠΕΡΙ ΕΝΩΣΗΣ: Δεν ξέραμε να διαχωρίσουμε το εφικτό

Written by 

Ο διαχωρισμός του εφικτού και του ευκταίου ήταν πάντα ένα πρόβλημα στην πολιτική μας κουλτούρα στην Κύπρο, τονίζει στην "Αλήθεια", ο κοσμήτορας της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Για να είμαστε ειλικρινείς, αναφέρει, η πορεία της Ένωσης είναι ένα ιστορικό αίτημα των Ελληνοκυπρίων, το οποίο είχε ξεκινήσει από τις συγκεκριμένες ιστορικές συγκυρίες και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ιδέας και της τότε διεκδικητικής πολιτική της Ελλάδας. Ωστόσο, συνέχισε, η μεγάλη ιδέα μετά το 1922 και την μικρασιάτικη καταστροφή δεν μπορούσε να διεκδικήσει την ενσωμάτωση άλλων πληθυσμών. Αυτό το έχει πει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1930 – 1931. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, μέχρι το 1954 μας έλεγαν ότι δεν έχουμε δύναμη να προωθήσουμε την Ένωση γιατί είμαστε εξαρτημένη χώρα από την Μεγάλη Βρετανία.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ.
Ο ελληνοκυπριακός λαός, ανέφερε, έδωσε μια ηρωική μάχη για την Ένωση. Κανένας δεν μπορεί να μην έχει ένα απέραντο σεβασμό στον Αυξεντίου, για παράδειγμα, ασχέτως αν είναι Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος. «Ωστόσο ο στόχος του 1955-1959 για Ένωση απέτυχε και ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και μας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 1968 ότι η ένωση δεν είναι εφικτή και παράλληλα παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου και προκήρυξε εκλογές, προτάσσοντας ο ίδιος ως υποψήφιος την νέα πολιτική γραμμή για ανεξαρτησία, για να δει αν ο λαός εγκρίνει την νέα γραμμή. Σας παρακαλώ ο Μακάριος εκλέγηκε με 95%. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα. Η ιδέα της ένωσης έγινε προβληματική και απίθανη πολύ πιο πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. Μετά την εισβολή, αυτή η προοπτική της Ένωσης χάθηκε εντελώς» επεσήμαινε.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.
Με το σχέδιο Άτσεσον το 1964, ανέφερε ο κ. Κιζίλγιουρεκ μπορούσε να υπάρχει μια μορφή Ένωσης αλλά με ανταλλάγματα στην Τουρκία όπως βάση στην Καρπασία. Ο Μακάριος και σύσσωμη η ελληνοκυπριακή ηγεσία και η Βουλή έλεγαν Ένωση χωρίς ανταλλάγματα στην Τουρκία. Με μαξιμαλιστικές πολιτικές όταν δεν ερμηνεύουμε σωστά τον συσχετισμό δυνάμεων και διεκδικούμε πράγματα τα οποία δεν είναι πραγματοποιήσιμα δεν βγαίνει σε καλό, τόνισε.

ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΕΥΚΤΑΙΟ.
Ο διαχωρισμός του εφικτού και του ευκταίου ήταν πάντα ένα πρόβλημα στην πολιτική μας κουλτούρα και στις δύο κοινότητες σημείωσε ο κ. Κιζίλγιουρεκ. Για παράδειγμα, είπε, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διεκδίκησε μετά την εισβολή του 1974 λύση δύο κρατών και σχεδόν οδήγησε την κοινότητά του σε αφανισμό, γιατί δεν μπήκε στην ρεαλιστική αντίληψη ότι μόνο η ομοσπονδιακή Κύπρος είναι εφικτή. Σε πρόσωπα όπως ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Ραούφ Ντενκτάς, βλέπουμε πόση ζημιά μπορεί να κάνει μια μαξιμαλιστική πολιτική, όταν δεν διαχωρίζεται το εφικτό και από το ευκταίο, επεσήμανε.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.
«Άρα λοιπόν αυτές τις μέρες αντλούμε μαθήματα από την ιστορία, συζητώντας για την Ένωση. Μια πιο ενδιαφέρον συζήτηση θα ήταν για παράδειγμα το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Πέρα από την ηρωική πράξη κάποιων ανθρώπων τους, οποίους όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε γιατί πολέμησαν την αποικιακή δύναμη και έδωσαν και την ζωή τους αυτό, πρέπει απαντήσουμε το ερώτημα γιατί αποτύχαμε και γιατί διεκδικήσαμε πράγματα τα οποία δεν είναι εφικτά». Ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ , κάλεσε τους δύο ηγέτες Ακιντζί και Αναστασιάδη να προβληματιστούν σε αυτό το τελευταίο ερώτημα. Η νεότερη ιστορία της Κύπρου μας διδάσκει, κατέληξε, τι ζημιά μπορεί να γίνει όταν χάνεις το μέτρο.

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
«Όσον αφορά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα δεν με έχει εκπλήξει το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ έχει κάνει αυτή την πρόταση, καθώς και το παράδοξο της θετικής ψήφου της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ που κατά τα άλλα είναι Μακαριακές πατριωτικές δυνάμεις, άλλα πάνε και συμμαχούν με ένα ΕΛΑΜ το οποίο τιμά την ελληνική Χούντα». Αυτό εξηγείται γιατί όλοι αυτοί δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην τάξη του ΔΗΣΥ ο οποίος από την μια δηλώνει ότι αγωνίζεται και θέλει λύση αύριο και από την άλλη έκανε ένα τέτοιο τεράστιο λάθος. «Το καλό είναι ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν αναγνωρίσει αυτό το λάθος. Από την άλλη πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστεί αυτό. Δεν έχει σημασία πότε θα επιστρέψουν στο τραπέζι οι ηγέτες, γιατί θα γυρίσουν στο τραπέζι, αλλά σημασία έχει τι θα κάνουν όταν γυρίσουν. Δεν μπορεί να είναι η συνέχεια των τελευταίων 22 μηνών σιγά - σιγά και πάμε. Θα πρέπει να επανέλθουν για να κλείσουν το κυπριακό. Η πιο καλή μεθοδολογία είναι οι τολμηρές μεγάλες αποφάσεις τώρα.

Read 2389 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day