Friday, 16 June 2017 10:35

Νικητής σε όλα τα σενάρια ο Αναστασιάδης

Written by 

Νικητής σε όλα τα σενάρια του Β' γύρου των προεδρικών εκλογών αναδεικνύεται ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας έναντι των συνυποψηφίων του με βάση τα δεδομένα ως έχουν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση του AlphaNews.live σε συνεργασία με την εταιρεία IMR και με δείγμα 1000 ατόμων. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος περνά με σχετική ευκολία στον β' γύρο και κερδίζει τον Μάικ Σπανό. Το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις εκλογές είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι ορθώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε σε νέα Γενεύη. Τα κυριότερα σημεία της δημοσκόπησης ακολουθούν:

Α' ΓΥΡΟΣ.
Αν την ερχόμενη Κυριακή διεξαγόταν ο Α' γύρος των προεδρικών εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συγκέντρωνε ποσοστό 35% έναντι 29% του Νικόλα Παπαδόπουλου και μαζί θα έδιναν τη μάχη του δεύτερου γύρου. Ο Μάικ Σπανός, η υποψηφιότητα του οποίου δεν επικυρώθηκε ακόμα από το ΑΚΕΛ, συγκεντρώνει ποσοστό 15% και μένει εκτός Β' γύρου ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας μένει στο 8%. Το 10% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε κανένα ενώ 3% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

ΣΕΝΑΡΙΑ Β’ ΓΥΡΟΥ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα κέρδιζε τον Νικόλα Παπαδόπουλο με μόλις τρεις μονάδες σε περίπτωση που βρίσκονταν αντιμέτωποι στον Β' γύρο των προεδρικών εκλογών. Όμως, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση αυτή τη στιγμή, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικρατούσε εύκολα έναντι του Μάικ Σπανού με 24 μονάδες διαφορά και με 27 μονάδες έναντι του Γιώργου Λιλλήκα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ.
Πέραν του 50% των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα με το τι θα ψήφιζαν, θεωρούν πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών ενώ 23% απαντά Νικόλα Παπαδόπουλο, μόλις 7% Μάικ Σπανό και 3% Γιώργο Λιλλήκα.

ΝΑΙ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΛΕΕΙ ΤΟ 52%.
Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην έχει εξαγγείλει ακόμα την υποψηφιότητά του, σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να είναι υποψήφιος, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. 52% λέει ναι και 45% όχι.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 26%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 20%, η αποχή με 18%, το ΔΗΚΟ με 13%, η Συμμαχία Πολιτών με 5%, η ΕΔΕΚ με 4%, οι Οικολόγοι με 3% και το ΕΛΑΜ με 1%.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές σε ποσοστό 66%, ενώ 33% δηλώνει “σε μικρό βαθμό” ή και καθόλου. Σε ό,τι αφορά τη νεολαία τα πράγματα είναι μοιρασμένα ενώ όσο ανεβαίνουν οι ηλικιακές κλίμακες, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για τις εκλογές.

79% ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ.
Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως θα πάει στις κάλπες για να ψηφίσει. Μάλλον δεν θα ψηφίσουν ή σίγουρα δεν θα ψηφίσουν απαντά ποσοστό 21%, όμως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η πλειοψηφία λέει πως θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Στην ερώτηση κατά πόσο τα πράγματα στο κυπριακό πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση διαφαίνεται έντονος προβληματισμός της κοινωνίας. Ποσοστό 67% απαντά ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη λάθος ή μάλλον λάθος κατεύθυνση ενώ 33% απαντά προς τη σωστή ή μάλλον σωστή. Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες και σε ό,τι αφορά το κυβερνών κόμμα ενώ οι ΑΚΕΛικοί ψηφοφόροι έχουν κατά συντριπτική πλειοψηφία την άποψη ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση.

«ΣΩΣΤΑ ΠΑΜΕ ΓΕΝΕΥΗ».
Από την άλλη όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων απαντά ότι ορθά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε στην πραγματοποίηση νέας Γενεύης και μάλιστα σε ποσοστό 70%.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
• Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, οι απόψεις είναι μοιρασμένες, με τις θετικές γνώμες να είναι περισσότερες. Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος έχουν θετική κυρίως άποψη, όμως ποσοστιαία τις περισσότερες θετικές απόψεις έχουν οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλληλεγγύη. Θετικές γνώμες εντοπίζονται γενικότερα σε όλα τα κόμματα. Ξεχωρίζει επίσης το μεγάλο ποσοστό νέων οι οποίοι έχουν αρνητική άποψη για την πορεία των πραγμάτων στην οικονομία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, 58% απαντά ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος ή μάλλον λάθος κατεύθυνση ενώ ποσοστό 42% ότι πάνε προς τη σωστή ή μάλλον σωστή. Πιο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι άντρες παρά οι γυναίκες ενώ οι αρνητικές απόψεις είναι περισσότερες ανάμεσα στη νεολαία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1000 ατόμων με παγκύπρια κάλυψη και περιλάμβανε γυναίκες και άντρες ηλικίας 18 χρόνων και άνω. Η επιλογή δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου μεταξύ 8 - 13 Ιουνίου.

Read 6447 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day