Monday, 19 June 2017 10:35

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Αποσύρω, συνδιαμορφώνουμε θέσεις, με στηρίζετε

Written by 

Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για τις παρουσίες του περασμένου Σαββάτου στην πρώτη παγκύπρια συνάντηση στελεχών και φίλων του Γιώργου Λιλλήκα. Στη Συμμαχία Πολιτών αντιλαμβάνονται ότι με την έξοδο της δεξιάς πτέρυγας πρέπει να κινηθούν λίγο πιο... αριστερά. Σε αυτή την προσπάθεια βοηθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΑΚΕΛ, αφού η δυστοκία στην εξεύρεση υποψήφιου και η αποτυχημένη προσπάθεια με τον Μάικ Σπανό έφερε δυσαρέσκεια σε ψηφοφόρους και στελέχη του κόμματος της Αριστεράς. Φαίνεται ότι η προσπάθεια για στήριξη στον Μάικ Σπανό - ο οποίος εκ των υστέρων φάνηκε ότι δεν μπορεί να ασπαστεί τις ιδέες της αριστεράς στην οικονομία - λειτούργησε προς όφελος του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος με χαρά είδε το Σάββατο γνωστούς ΑΚΕΛικούς να του δίνουν στήριξη. Αυτή την ώρα ο Γιώργος Λιλλήκας συνεχίζει την προετοιμασία του για τις προεδρικές εκλογές, ενώ ετοιμάζει και το πλάνο του για την συνάντηση με το ΑΚΕΛ που θα γίνει σε μια βδομάδα.

ΣΕΝΑΡΙΟ.
Από πλευράς ΑΚΕΛ εξηγούν με νόημα στον Γιώργο Λιλλήκα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να τους δώσουν στήριξη. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ προβληματισμό στο ΑΚΕΛ προκαλεί το γεγονός ότι στην προεκλογική συνάντηση του κ. Λιλλήκα υπήρχαν επιφανείς ΑΚΕΛικοί από την ΠΕΟ, και από άλλες επαρχιακές οργανώσεις του ΑΚΕΛ κυρίως από την Πάφο και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Πηγή της Συμμαχίας που μίλησε στην «Α» μας είπε ότι προξένησε και στον ίδιο μεγάλο έκπληξη η παρουσία κάποιων ανθρώπων που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό του ΑΚΕΛ. Ξέροντας όλα αυτά ο Γιώργος Λιλλήκας, ετοιμάζει την δική του πρόταση την οποία θα παρουσιάσει στο ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», ο κ. Λιλλήκας θα κάνει την εξής πρόταση: Ο ίδιος να αποσύρει προσωρινά την υποψηφιότητά του και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ να εξουσιοδοτήσει την ηγεσία του κόμματος να αρχίσει διάλογο με τον Γιώργο Λιλλήκα για ετοιμασία κοινού πλαισίου στο οποίο αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών να είναι υποψήφιος. Αυτό που θα εξηγήσει ο Γ. Λιλλήκας στο ΑΚΕΛ είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, το κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να εξεύρει υποψήφιο ο οποίος να είναι σε θέση να κερδίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον 1ο γύρο των εκλογών. Αυτό το επιχείρημα έχει βάση σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και το ξέρουν στο ΑΚΕΛ.

ΕΙΠΕ Ο ΛΙΛΛΗΚΑΣ.
Επίσημα χθες ο κ. Λιλλήκας είπε ότι όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για μη επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, να μελετήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά το ποιες είναι εκείνες οι συνεργασίες αλλά και εκείνη η υποψηφιότητα, η οποία μπορεί όντως στον δεύτερο γύρο να τον νικήσει. Σε δηλώσεις του στο Κοιλάνι της Επαρχίας Λεμεσού, στο περιθώριο της "Γιορτής του γλυτζιστού", ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει τις διεργασίες με το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας «έχω συνηθίσει στη ζωή μου, όταν κάνω διάλογο και συναντήσεις, να προσέρχομαι πάντα με θετικό πνεύμα και με ετοιμότητα. Έχουμε προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και προτάσεις όπως και θέσεις", ανέφερε και πρόσθεσε πως, από δικής του πλευράς θα καταθέσει προβληματισμούς και προτάσεις και είναι ανοικτός σε ένα διάλογο, "ο οποίος ελπίζω να είναι παραγωγικός εάν όντως συμφωνούμε όλοι ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη"».
Θα πρέπει, συνέχισε, όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για μη επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, να μελετήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά για το ποιες είναι εκείνες οι συνεργασίες αλλά και εκείνη η υποψηφιότητα η οποία μπορεί όντως στο δεύτερο γύρο να τον νικήσει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΕΛ
Για να περάσουμε τώρα στην Εζεκία Παπαϊωάννου, φαίνεται ότι αυτή την φορά η προσπάθεια θα γίνει με φόντο την υποστήριξη ενός υποψηφίου που είναι πιο κοντά στην αριστερή ιδεολογία. Η διαδικασία με τον Μάικ Σπανό έδειξε ότι στην βάση του ΑΚΕΛ δεν επιθυμούν υποψήφιο που να μην έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικού που δεν ασπάζεται την ιδεολογία που πρεσβεύει το κόμμα. Εξ ού και στην επικαιρότητα βρίσκονται και πάλι ονόματα όπως αυτά του Κίκη Καζαμία, Σταύρου Μαλά και Τάκη Χατζηγεωργίου. Στο ΑΚΕΛ αρχίζουν αυτή την βδομάδα τις διαδικασίες τους με στόχο να καταλήξουν εντός Ιουλίου. Η διαδικασία δε θα είναι εύκολη, ενώ όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με δεδομένο ότι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας βρίσκονται ήδη στον προεκλογικό αγώνα, με επιτελεία που ήδη εργάζονται. Μάλιστα ο κ. Λιλλήκας έχει αρχίσει τις επισκέψεις σε σωματεία και λαϊκές οργανώσεις που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό του ΑΚΕΛ.

Read 4553 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day