Alithia Online

Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι οδηγούμεθα σε οριστικό ναυάγιο μιας προσπάθειας που εδώ και 22 μήνες τουλάχιστον έχει παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία προόδου σε σημαντικούς τομείς που αφορούν τη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν παραγνωρίζω βεβαίως το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE.

Ανέφερε ακόμη πως η αναστολή του διαλόγου, με το πρόσχημα μιας καθ’ όλα ατυχούς απόφασης της Βουλής, δεν θεωρεί ότι είναι ο πραγματικός λόγος αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι του διαλόγου. Ο ΠτΔ εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του κ. Ακιντζί οφείλεται ξεκάθαρα είτε στην έλλειψη βούλησης από πλευράς Τουρκίας να προβεί σε υποχωρήσεις στο κεφάλαιο ασφαλείας-εγγυήσεων-αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων, είτε στις δυσκολίες που δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Σε ερώτηση αν μπορούμε να μιλάμε για επάνοδο της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι και αν υπάρξει επάνοδος προ του Απριλίου, που εύχεται να γίνει έτσι, δεν διαβλέπει ότι θα μπορεί να παρατηρηθεί πρόοδος στα ουσιώδη κεφάλαια.

Στη συνέντευξη ο ΠτΔ σημείωσε πως δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο το Μάρτιο και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτό επιδίωκε η τουρκική πλευρά με τη διακοπή του διαλόγου, γιατί δεν είναι έτοιμη.

"Όπως έχω προαναφέρει, φαίνεται ότι ο κύριος στόχος αυτή την ώρα είναι οι επιδιώξεις του κ. Ερντογάν να καταστεί απόλυτος άρχων της Τουρκίας. Ενόψει και των πολιτικών συμμαχιών που έχει επιτύχει με το κόμμα της ακροδεξιάς, των Γκρίζων Λύκων, αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε υποχώρηση στο Κυπριακό - αν είχαν πρόθεση για κάτι τέτοιο - θα δημιουργούσε προβλήματα στο στόχο που έθεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν", είπε.

Σε παρατήρηση ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως μετά τη Γενεύη η τ/κ πλευρά ήταν αγνώριστη στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε πως είναι προ της Γενεύης, μετά το Μοντ Πελεράν, προσθέτοντας ότι "αυτό ήταν πιστεύω μια πολιτική που ταυτίζεται με τα όσα έχω προαναφέρει, δηλαδή το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία".

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για τις εκτιμήσεις του γιατί οι Τούρκοι επιδίωξαν τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης αν δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ανέφερε πως εδώ είναι που πρέπει κάποιοι να κρίνουν πόσο ορθό είναι, μέσα από τακτικές κινήσεις, "να επιδιώξεις να μάθεις τις θέσεις της άλλης πλευράς, που ρητορικά ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τη λύση, ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, της αποχώρησης των στρατευμάτων- έτσι ελέγετο-, και συνεπώς παρά να αποφεύγεις από φόβο το διάλογο, ορθότερο είναι να τον επιδιώκεις για να διαπιστώσεις αν έχουν ειλικρινείς προθέσεις ή όχι".

"Και σε ένα θέμα στο οποίο μας κατανοούν οι τρίτοι, είναι ακριβώς κατά κύριο λόγο το θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Λόγω του ότι έχουν αντιμετωπίσει παγκόσμιους πολέμους, μετακινήσεις πληθυσμών, διαφοροποιήσεις συνόρων κτλ, αυτό που οπωσδήποτε κατανοούν - και διεφάνη και από την ενημέρωση που έκανα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - είναι ότι είναι αδιανόητο να επιδιώκει κάποιος που είναι κατακτητής σου, να παραμείνει και εγγυητής σου", ανέφερε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως στη Γενεύη οι Τούρκοι επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις περί συνέχισης εν τη ουσία του καθεστώτος των εγγυήσεων του 1960 και ουδεμία ένδειξη υπήρξε ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν.

"Ενώ και στις Επιτροπές των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν επανέλαβαν τις ίδιες θέσεις χωρίς ίχνος διάθεσης να συζητηθεί κάτι άλλο. Αντίθετα, προκειμένου να συνέλθει η νέα Σύνοδος για την Κύπρο, έθεσαν δύο προϋποθέσεις. Να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών ως προαπαιτούμενο, και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ. Δηλαδή, άλλη μια απόδειξη ότι θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση του ουσιώδους για εμάς κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων", σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι ως Ε/κ για ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών , ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η φαρέτρα μας έχει αρκετά όπλα και πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει με κανένα τρόπο σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

"Ο απώτερος στόχος, τουλάχιστον ο δικός μας, είναι να επιτύχουμε μέσα από ένα αλληλοσεβασμό μια λύση που οπωσδήποτε θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Πέραν τούτου λέω ότι η φαρέτρα μας έχει αρκετά όπλα. Γιατί έχουμε προχωρήσει, και αποδεδειγμένα με καλή πίστη, καλή θέληση, να αντιμετωπίσουμε ανησυχίες των Τ/κ. Αλλά δεν μπορεί η μια πλευρά να είναι έτοιμη να σεβαστεί τις ανησυχίες της άλλης, αλλά η άλλη πλευρά να νομίζει ότι από τη λύση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καθεστώς, που εν τη ουσία θα μετατρέπει το 21%, και δεν μιλώ για μειοψηφίες ή πλειοψηφίες, αλλά την ολιγότερη σε πληθυσμό κοινότητα, να κυβερνά το όλο κράτος σε βάρος της άλλης κοινότητας που είναι η πολυπληθέστερη", είπε.

Σε παρατήρηση ότι και στην εσωτερική διακυβέρνηση έχουμε ακόμη μεγάλα και δύσκολα ζητήματα ανοιχτά, όπως την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ και την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν το αρνήθηκε πότε (ότι υπάρχουν δύσκολα ζητήματα). "Έχω πει ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες ακόμα και εκεί που έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος", ανέφερε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος είπε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. "Εμείς επιδιώκουμε την αποφυγή ενός ανάλογου φαινομένου. Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι ώρα να ζητούνται ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τι είναι αυτό που μπορεί να αποδεχθείς, τι είναι αυτό που θα απορρίψεις. Κατά ανάλογο τρόπο τοποθετείται ο κ. Ακιντζί και με υποχρεώνει να απαντώ κατά τον τρόπο που απαντώ. Και η μονότονη και έντονη θέση ότι θα πρέπει να διατηρηθούν εγγυήσεις και στρατευμένα ή μονομερή δικαιώματα παρέμβασης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό. Διότι μπορεί να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια της μιας κοινότητας, αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί απειλή για την άλλη", ανέφερε.

Για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισματ, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε γιατί δεν την αποκήρυξε από την πρώτη στιγμή, προκειμένου οι συνομιλίες να μην οδηγηθούν στο σημείο που έχουν οδηγηθεί. "Μα με συγχωρείτε. Με λυπεί το γεγονός ότι κάποιοι αποδίδουν εξίσου τις ευθύνες ή καλούν και τους δύο, ως εάν να φέρω την ευθύνη", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, απάντησε: "Ναι, με όλο τον σεβασμό, με όλη την αναγνώριση της στήριξης στην όλη διαδικασία, αλλά είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι φέρω την οποιαδήποτε ευθύνη ή δεν αποκήρυξα, όταν την ημέρα που ηγέρθη το θέμα από πλευράς του κ. Ακιντζί, συνερχόταν το Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος επιζήτησα να γίνει συζήτηση για την άστοχη απόφαση της Βουλής".

"Και εν συνεχεία, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, εις πίστη τους - πλην του ΕΛΑΜ που δεν συμμετέχει - υιοθέτησαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που έλεγε ρητώς ότι, ούτε την Ένωση επιδιώκουμε ως λύση ούτε όμως και τη διχοτόμηση. Για να προσθέσουν εν συνέχεια, ότι εμμένουμε στη λύση όπως αυτή καθορίζεται από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Μεγαλύτερη δήλωση από όλα τα κόμματα - και εννοώ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων που συμμετείχαν στην ψήφιση ενός Κανονισμού για την αναφορά ελαχίστων λεπτών σε γεγονότα του 1950 - δεν μπορούσε να υπάρξει", ανέφερε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι λυπάται για το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί δεν ικανοποιήθηκε με την απόφαση του Εθνικού και τις διαβεβαιώσεις μας λέγοντας ότι "εδώ είναι που κρίνεται και η καλοπιστία".

Ανέφερε πως το Εθνικό Συμβούλιου εν ολομελεία και ομοφωνία λέει ότι αποκλείει ως πολιτική την Ένωση, και το γνωρίζει καλά ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν με τη διζωνική, δικοινοτική, αυτό που υποστηρίζουν είναι την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τη συνέχιση του καθεστώτος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ικανοποίηση των τουρκικών ανησυχιών μέσα σε αυτό το περίβλημα, με βάση το Σύνταγμα του 1960.

"Συνεπώς, δεν μπορούν οι προφάσεις, και ιδιαίτερα όταν καλώς γνωρίζουν κάποιοι ότι εκείνος που ήγειρε το θέμα - και μιλώ για τη δική μας πλευρά - ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και επέκρινα μάλιστα και τη στάση του ΔΗΣΥ- να λένε ότι φέρουμε εξίσου ευθύνη. Είναι λυπηρό γιατί προσβάλλουν και το Εθνικό Συμβούλιο. Και επαναλαμβάνω. Ήταν ομόφωνη απόφαση. Ουδείς διαφώνησε, ήταν η μεγίστη θετική απάντηση προς όσους αρνητικούς συνειρμούς θα μπορούσε να δημιουργήσει η απόφαση της Βουλής για την ολιγόλεπτη αναφορά", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν δικαιολογείται η τ/κ πλευρά να απαιτεί να ταπεινώσει την ε/κ και αυτό ήταν και ένα εκ των επιχειρημάτων που ανέπτυξε κατά την επεισοδιακή, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ότι δηλαδή δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι η 1η Απριλίου που ήταν η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης για την Ένωση είναι δημόσια αργία, γίνονται δοξολογίες, γίνονται παρελάσεις, γίνονται εορτασμοί, και ενοχλείται από μια απλή αναφορά.

"Συνεπώς, επρόκειτο περί απλού προσχήματος ή προφάσεως. Και με λυπεί αυτό το γεγονός, γιατί θα έπρεπε να αναλογιστεί ή τουλάχιστον, θεωρώ ότι πολύ πιο πρέπων θα ήταν, αν λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν εξαιτίας του δημοψηφίσματος, ζητούσε μια μικρή αναστολή του διαλόγου διότι υπάρχουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτό θα ήταν πολύ πιο ορθό και θα επιδείκνυε ένα σεβασμό, αντί να προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες για έναν εν τη ουσία ανύπαρκτο λόγο, με προσχήματα όπως ότι η ε/κ πλευρά αυτό που επιδιώκει είναι τάχα η Ένωση", ανέφερε

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ράγισε το γυαλί, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. "Εγώ δεν θεωρώ ότι ράγισε το γυαλί. Θεωρώ ότι υπάρχουν λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Ακιντζί να τηρήσει τη στάση που τήρησε. Θέλω να είμαι ακόμα επιεικής, με την ελπίδα ότι και οι δύο αποσκοπούμε στον ίδιο στόχο. Στο να εξυπηρετήσουμε την πατρίδα πρώτιστα και πάνω απ’ όλα και τους συμπολίτες μας. Είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους", σημείωσε

Σε σχόλιο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ισχυρίστηκε ότι έχει αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα για τις Προεδρικές του 2018, ο ΠτΔ ανέφερε πως με πολύ ευγένεια θα απαντήσει, όχι μόνο προς τον Άντρο Κυπριανού αλλά και προς όσους προβάλλουν κάτι ανάλογο, ότι έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια.

"Εάν έλεγαν ότι εκείνος που εκλέγεται θα κυβερνά μόνο τα τέσσερα και τον τελευταίο χρόνο θα αδρανεί, διαφορετικά αν πράξει ό,τι οφείλει να πράξει μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του είναι προεκλογική εκστρατεία, λυπούμαι πάρα πολύ. Είναι καλά γνωστό ότι για μια σημαντική περίοδο ήμουν πλήρως ενασχολημένος με το διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε λύση του Κυπριακού. Αυτή την ώρα που δίνεται η ευκαιρία ή ανάπαυλα λόγω της αποχώρησης των Τ/κ από το διάλογο, ε ναι θα επικεντρώσω την προσοχή μου στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Μέχρι και την τελευταία μέρα θα προσπαθώ να υλοποιήσω τα όσα είχα δεσμευτεί, να αντιμετωπίσω τα όσα προβλήματα ο τόπος αντιμετωπίζει. Και το τελευταίο που θα διανοούμουν, είναι να σκέφτομαι τάχα τις εκλογές του 2018", ανέφερε.

Ο ΠτΔ λέει στη συνέντευξή του πως έμαθε να γνωρίζει πότε αποφασίζει σε όλη του την πολιτική διαδρομή, και το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα να εκτιμά εάν και κατά πόσο μπορεί να διεκδικήσει, και θεωρεί ότι αυτό που υπαγορεύει το καθήκον του αυτή την ώρα, είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως έπραξε και τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

"Αλλά όταν έχεις το Σύστημα Υγείας να είναι μπροστά σου σε εκκρεμότητα, όταν έχεις προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, όταν έχουν προβλήματα άλλοι κλάδοι της οικονομίας ή οι συμπολίτες μας, θα πάψω να εμπλέκομαι γιατί πιθανό να παρεξηγηθώ ότι προσβλέπω στις εκλογές του 2018; Όποιοι θέλουν για τους δικούς τους λόγους που είναι απόλυτα θεμιτοί να εμπλακούν σε προεκλογικό αγώνα, είναι ελεύθεροι να το πράξουν. Ο λαός θα μας κρίνει όλους. Καθήκον μου θεωρώ ότι είναι να ασκήσω τα καθήκοντά μου μέχρι και την τελευταία στιγμή", ανέφερε.

“Λέω ιδού η Ρόδος. Ας διορθώσουν αυτό το λάθος και εγώ την επόμενη ημέρα θα είμαι στο τραπέζι. Να δούμε ποιος έδωσε ντιρεκτίβες ποιου”, ήταν η απάντηση σήμερα του Τ/κ ηγέτη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα λέγονται στη “νότια Κύπρο” (Κυπριακή Δημοκρατία) ότι λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και ότι η Τουρκία έδωσε οδηγίες του Ακιντζί, οι διαπραγματεύσεις αναστάληκαν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας Hak İş, είπε ότι από την πρώτη ημέρα (της κρίσης) έγινε αναφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε περιόδους εκλογών και δημοψηφισμάτων υπάρχει μια ευαισθησία. “Ωστόσο, πραγματικά δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα από την Τουρκία (σσ για αναστολή των διαπραγματεύσεων)”.

“Η διαδικασία της Κύπρου έχει τη δική της πορεία και η διαδικασία του δημοψηφίσματος τη δική της πορεία” ανέφερε ο Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διασυνδεθούν αυτές οι δύο διαδικασίες για να απομακρυνθούμε από το γεγονός των Προεδρικών εκλογών στη “νότια Κύπρο”, κατά την έκφρασή του.

Η ανησυχία του, ανέφερε, δεν είναι εάν γίνει σήμερα στην “νότια Κύπρο”, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ, δημοψήφισμα για την Ένωση, αν αυτό εγκριθεί, αλλά το λάθος του εμβολιασμού με την ιδέα της Ένωσης στα σχολεία αντί της δημιουργίας μιας κουλτούρας ειρήνης.

Κανείς να μην θεωρεί, συνέχισε, ότι οι Τ/κ δεν έχουν τη δική τους σκέψη, βούληση, άρθρωση λόγου και όλες οι αντιδράσεις να αποδίδονται στην Τουρκία. Ο τ/κ “λαός” στην Κύπρο, είναι μια ίση οντότητα, όπως και η ε/κ κοινότητα, αυτό πρέπει να το αποδεχθούν όλοι, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί.

Υπενθυμίζοντας ότι στην επικαιρότητα ήρθε το ερώτημα εάν το ψευδοκράτος θα προσαρτηθεί στην Τουρκία, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι “όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει”. Εδώ, είπε, υπάρχει η “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, το οποίο, σε περίπτωση λύσης, θα μετατραπεί σε μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία σε συνθήκες, ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και “θα συνεχίσουμε το δρόμο μας κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Εάν αυτό δεν γίνει, θα ριζώσουν σε δύο διαφορετικές περιοχές, δύο διαφορετικά κράτη και θα συνεχίσουν το δρόμο τους. Ούτε και εμείς έχουμε στόχο να προσαρτηθούμε στην Τουρκική Δημοκρατία, ούτε έχει ανάγκη η Τουρκική Δημοκρατία μια νέα επαρχία”.

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 60,000 ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη φέτος στην έρευνα. «Με την έρευνα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες», είναι το σύνθημα των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε όλο τον κόσμο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, θεωρείται το κατ’ εξοχήν κέντρο της Κύπρου το οποίο προσφέρει ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες για σπάνια γενετικά, νευρολογικά και κληρονομικά νοσήματα, για τα οποία κάποια από αυτά μάλιστα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς.

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα 500 εξειδικευμένων υπηρεσιών, εξυπηρετούνται πάνω από 11.000 ασθενείς και παρέχονται γύρω στις 95.000 εργαστηριακές και κλινικές υπηρεσίες. Παράλληλα, στο Ινστιτούτο διεκπεραιώνονται πάνω από 50 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα το χρόνο, των οποίων η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Ένα μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες που προσφέρονται και την έρευνα που διεξάγεται στο Ινστιτούτο, αφορά σπάνιες παθήσεις.

"Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου αναγνωρίζει πόσο καταλυτική είναι η έρευνα και τα αποτελέσματά της για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, ακόμα, όπου είναι δυνατό, και για τη θεραπεία τους. Ο τομέας της Έρευνας αποτελεί ένα από τους τρεις πυλώνες του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπου μαζί με τους άλλους δύο, Υπηρεσίες και Εκπαίδευση, λειτουργούν συνδυαστικά συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να κάνουν καλύτερη δουλειά τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός χρειάζεται νέα προσέγγιση για ώθηση των συνομιλιών.

Σε συνέντευξη του στην Cyprus Weekly και στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα θα μπορούσε να επικριθεί για τη μεθοδολογία που ακολουθείται ή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών.
Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται το γεγονός ότι αυτή είναι μια Κυπριακής ιδιοκτησία διαδικασία.
Αναφερόμενος στην αφορμή για το αδιέξοδο που παρατηρείται, είπε ότι η απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα ήταν ατυχής και άκαιρη, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκική αντίδραση ήταν υπερβολική.
Σημείωσε ότι η απόφαση της Βουλής αποτέλεσε δικαιολογία για την τουρκική πλευρά να αποσυρθεί από τις συνομιλίες, σε μια χρονική στιγμή που έπρεπε να μετατρέψει την θετική ρητορική της για λύση, σε πράξεις.
Εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις για επιστροφή στον διάλογο, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία.
Ο στόχος του τούρκου προέδρου, είπε, για να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στις συνομιλίες, ειδικά στο θέμα της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Οι συνομιλίες διακόπηκαν, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή η τουρκική πλευρά δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην αποκατάσταση του δικαίου, όπως όλοι το αντιλαμβάνονται, δηλαδή την κατάργηση των αναχρονιστικών επεμβατικών δικαιωμάτων, την απόσυρση των στρατευμάτων ή των αναπροσαρμογών στα εδάφη και τις εγγυήσεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι καλά γνωστό ότι η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, είτε μας αρέσει είτε όχι και είτε ο Ακιντζί το αρνείται, είτε όχι.

Εκ περιτροπής προεδρία

Αναφερόμενος στο ακανθώδες θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει ζητήματα στα οποία η ελληνοκυπριακή έχει να δώσει, αλλά καθυστερεί τη συζήτηση για θέματα όπως το εδαφικό ή δεν συζητά καν το θέμα των εγγυήσεων.
Αυτό, πρόσθεσε, αναδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων.
Υπάρχει η άποψη, είπε, ότι όλα τα εσωτερικά θέματα θα πρέπει να κλείσουν πριν από τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό, τόνισε, ότι σε τέτοια περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μείνει χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί για το θέμα της ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού το όραμα του είναι η επανένωση της Κύπρου.
Απέρριψε τις επικρίσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί και ελληνοκυπριακά κόμματα ότι ο ίδιος άρχισε την προεκλογική εκστρατεία, τονίζοντας ότι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι οι Προεδρικές εκλογές. Αυτό, πρόσθεσε, το μετέφερε τόσο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στα ελληνοκυπριακά κόμματα.

Η δημιουργία νέας σύγχρονης κρατικής βιβλιοθήκης απασχολεί έντονα τους ανθρώπους του πολιτισμού. Το θέμα τέθηκε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου οι αρμόδιοι ενημέρωσαν ότι η διαδικασία προχωράει κανονικά. Ωστόσο το μεγάλο αυτό έργο του πολιτισμού δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2022, αφού εκκρεμεί η παραχώρηση της γης από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε να προκηρυχτεί στη συνέχεια ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η βουλή επιφυλάχθηκε να εξετάζει ξανά την πορεία των διαδικασιών σε περίπου τέσσερις μήνες.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.
Στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας κατέθεσε την άποψη του ο Σύνδεσμος Φίλων της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης ο οποίος επεσήμανε ότι επείγει η ανέγερση λειτουργικού και κατάλληλου κτηρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Σύνδεσμος, το θέμα προχωράει και πρέπει να τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης επεσήμαναν ότι πρέπει να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να προκηρυχθεί και ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι αυτό το έργο είναι πολύ αναγκαίο τόσο για την παιδεία όσο και για τον πολιτισμό του τόπου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
Από την πλευρά του το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης έκανε αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, αλλά και στην ανάγκη ψηφιοποίησης και ενοποίησης όλων των βιβλιοθηκών της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε από πλευράς Ιδρύματος ο αριθμός των εκδιδόμενων στην Κύπρο βιβλίων και περιοδικών είναι εκπληκτικά μεγάλος ετησίως και καλύπτει πάσης φύσεως αντικείμενο. Από πλευράς Ιδρύματος τονίζεται ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Βιβλιοθήκης απαιτεί χώρο για ταξινόμηση και αποθήκευση βιβλίων, διευθυντή εμπνευσμένο βιβλιοθηκονόμο με πρακτική αντίληψη των προβλημάτων, αφοσιωμένο ολιγομελές προσωπικό και αναγνωστήριο με φιλική και πνευματική ατμόσφαιρα που θα ελκύει την προσέλευση αναγνωστών και μελετητών. Επίσης το Ίδρυμα Λεβέντη προτείνει όπως ληφθεί πρόνοια ώστε η αποστολή από τους συγγραφείς ή εκδότες δύο εντύπων κάθε έκδοσης να είναι υποχρεωτική και να αποστέλλονται στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέσω των Κυπριακών Ταχυδρομείων ατελώς. Επίσης προτείνει όπως στο πλαίσιο της νέας εκσυγχρονισμένης Κυπριακής Βιβλιοθήκης γίνει ψηφιοποίηση και ενοποίηση όλων των βιβλιοθηκών της Κύπρου.

ΣΗΜΕΡΑ.
Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως στο παρόν στάδιο η Κυπριακή Βιβλιοθήκη αξιοποιεί τέσσερα κτίρια για τη λειτουργία της. Το κεντρικό κτίριο στην Πλατεία Ελευθερίας όπου λειτουργεί το Δανειστικό Τμήμα, το Παιδικό Τμήμα, τα Περιοδικά και τα Κέντρα Εγγραφής Εντύπων. Το 2ο κτίριο είναι στην Φανερωμένη όπου λειτουργεί Αναγνωστήριο και Τμήμα Πληροφόρησης. Επίσης λειτουργεί αποθήκη Αγρότη στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου όπου φιλοξενούνται πάνω από 50,000 χιλιάδες βιβλία και περιοδικά. Τέλος υπάρχει χώρος απέναντι από την εκκλησία Φανερωμένης όπου καλύπτονται γραφειακές ανάγκες και στεγάζονται ερευνητικές συλλογές. Πάντως σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες κατέγραψε σε άρθρο της η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης. Σημαντικότερο θέμα που εγείρει η Ένωση είναι ότι επί της ουσίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε η οποία δεν έχει βιβλιοθήκη που να παίζει τον ρόλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Σύντομα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το μεγάλο ερώτημα κατά πόσον είμαστε μόνοι στο σύμπαν, δήλωσε ο Τhomas Zurbuchen, επιστήμονας της ΝΑΣΑ, ανακοινώνοντας την ανακάλυψη ενός νέου ηλιακού συστήματος με επτά πλανήτες στο μέγεθος της Γης. Η πολυαναμενόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη της ΝΑΣΑ δικαίωσε τις προσδοκίες των φίλων της αστρονομίας, καθώς η ανακοίνωση αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους εξωπλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα στον γαλαξία μας.
Το νέο αυτό ηλιακό σύστημα αποτελείται από επτά πλανήτες, στο μέγεθος της Γης, και τρεις από αυτούς βρίσκονται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή σε μια απόσταση από τον άστρο τους που ευνοεί την ύπαρξη νερού και ίσως εξωγήινης ζωής στους πλανήτες αυτούς. Οι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο Trappist 1, 40 έτη φωτός μακριά από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαζόμασταν 40 χρόνια να φθάσουμε εκεί. Η απόσταση αυτή μπορεί να φαίνεται «αστρονομική» αλλά για τα δεδομένα του σύμπαντος θεωρείται «κοντινή». «Αυτοί οι εξωπλανήτες είναι οι καλύτεροι που έχουμε ανακαλύψει ποτέ» δήλωσε ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, ο οποίος είπε ότι οι επτά πλανήτες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο, προσφέροντας έτσι ένα υπέροχο θέαμα.
Πρόσθεσε ότι με την εκτόξευση σύντομα του νέου τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέπ πολλά ερωτήματα θα μπορέσουν να απαντηθούν, όπως εάν υπάρχει ζωή στους εξωπλανήτες αυτούς. «Θα χρησιμοποιήσουμε το τηλεσκόπιο Τζειμς Γουέπ για να ψάξουμε για βιοσημάδια στους εξωπλανήτες», ανέφερε. Ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ τόνισε ότι «το να βρούμε μια δεύτερη Γη δεν είναι θέμα 'εάν', αλλά 'πότε'». Σήμερα, είπε, κάναμε ένα τεράστιο βήμα και σύντομα ελπίζω να μπορέσουμε να απαντήσουμε το ερώτημα εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και ενώ από τις προεδρικές του 2018 μας χωρίζει ένας ολόκληρος χρόνος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, φαίνεται να μην έχει πλέον άλλη έγνοια και προτεραιότητα από την προώθηση της προσωπικής του υποψηφιότητας για τις προεδρικές. Έτσι και ενώ δημόσια καλεί μάλιστα τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να αρχίσουν διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις για αναζήτηση κοινού υποψηφίου στις προεδρικές, ο ίδιος κινείται μέρα με τη μέρα σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς και έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι προώθησης της προσωπικής του προεδρικής υποψηφιότητας.
Η «ΣΥΣΚΕΨΗ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενέργειά του να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς την προχθεσινή επίσκεψη του, υπό την αυστηρά κομματική του ιδιότητα, στο λιμάνι Λεμεσού, ανακοινώνοντας ότι προήδρευσε εκεί σύσκεψης για επίλυση των προβλημάτων με τη συμμετοχή μάλιστα, μεταξύ άλλων μελών, της Αρχής Λιμένων αλλά και του λιμενάρχη Λεμεσού. Στην ενέργειά του αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε έντονα με ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, εκφράζοντας έκπληξη, αφού όπως τονίζεται «η εν λόγω αναφορά αποτελεί κατάφωρη προσβολή των θεσμών του κράτους και συνιστά έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του ίδιου του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων». Η αντίδραση του υπουργείου Μεταφορών εστιάζεται στο ότι ο κ. Παπαδόπουλος, όπως και κανένας άλλος φυσικά κομματικός ηγέτης, δεν έχει θεσμικό δικαίωμα να συγκαλεί και να προεδρεύει τέτοιου είδους συσκέψεις με συμμετοχή υπηρεσιακών και άλλων λειτουργών. Αν και το υπουργείο αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό, ερωτηματικά προκύπτουν φυσικά και για την ενέργεια των υπηρεσιακών να παρακαθίσουν σε σύσκεψη υπό την προεδρία, ενός κομματικού αρχηγού.
ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Απαντώντας πάντως στις επικρίσεις του υπουργείου Μεταφορών, το ΔΗΚΟ απέφυγε να αναφερθεί στο θεσμικό ζήτημα που εγείρεται και κατηγορεί τον υπουργό Συγκοινωνιών ότι «αντί να ασχολείται με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στο λιμάνι Λεμεσού, τα οποία προκλήθηκαν από την ανικανότητά του, επιτίθεται σε ένα πρόεδρο κόμματος, που προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα». «Οι θεσμοί, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, προσβάλλονται από αυτούς που με τη στάση και την ανικανότητα τους, προσβάλλουν τους πολίτες». Οι προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από την επίσκεψη Νικόλα Παπαδόπουλου στο λιμάνι Λεμεσού και τον ισχυρισμό ότι πήγε εκεί για να «επιλύσει τα προβλήματα» αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι αυτή έγινε τρεις ολόκληρες μέρες μετά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε με προσωπική παρέμβασή του το περασμένο Σάββατο, την εξομάλυνση της όλης κατάστασης και ότι από την Κυριακή το πρωί οι εργασίες στο λιμάνι συνεχίζονται ομαλά και όπως έχει συμφωνηθεί.
«ΞΟΦΛΑ» ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ. Χθες εξάλλου, σε μια ακόμα καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ενέργεια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μοίρασε νέες υποσχέσεις στους κατόχους αξιογράφων, «ξεθάβοντας» παλαιότερη υπόσχεση του περί δημιουργίας ταμείου καταβολής αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου, το Ταμείο που θα δημιουργηθεί, θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στους κατόχους αξιογράφων, στα Ταμεία Προνοίας, Ταμεία Συντάξεων και άλλους καταθέτες που είχαν κουρευτεί το 2013, με συγκεκριμένα κριτήρια και σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι 20 ετών, για την αποπληρωμή αυτή θα χρησιμοποιηθεί το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα 20 χρόνια και οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε κατηγορίες έτσι ώστε να υπάρχει κατηγορία άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροχρόνιας αποπληρωμής.

Συνεπικουρούμενος από την Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ακύρωσε τελικά την σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εξακολουθώντας να συντηρεί την κρίση που προέκυψε με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, στην αδυναμία της Άγκυρας να πείσει για το θέμα των εγγυήσεων, αλλά και το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΛΥΠΗ.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο twitter, εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να μην παραστεί στην σημερινή τους προγραμματισμένη συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό και, παράλληλα, την ετοιμότητά του να συνεχίσει το διάλογο οποιαδήποτε στιγμή.
«Λυπούμαι για την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην παραστεί στην συνάντηση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο οποιαδήποτε στιγμή», αναφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας πως «αυτοί έχουν αρνηθεί να παραστούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση» Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
«Δυστυχώς η κ. Σπέχαρ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση και ως εκ τούτου η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την εν λόγω εξέλιξη και την ίδια στιγμή επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου επί των θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΕΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.
Ανέφερε πως «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή. Γι' αυτό δεν χαιρόμαστε με την εξέλιξη. Ο καθένας και ο ίδιος ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των Τ/Κ», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τη διαχείριση που θα πρέπει να γίνει τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «η ετοιμότητά μας είναι δηλωμένη» και πως «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε και χθες και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο».

ΑΦΟΡΜΕΣ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΚΙΝΤΖΙ.
Σημείωσε πως είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από πλευράς του κ. Ακιντζί και είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν αφορμές. «Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν θα παρευρεθούν σήμερα στις συνομιλίες. Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, πρόσθεσε, «το γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που μετά από επιμονή ξεκίνησε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα», σημειώνοντας πως όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θεωρούν την τουρκική προσέγγιση ως ανεδαφική.
Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί δεδομένα έτσι ώστε να προωθήσει τις θέσεις της και «είναι εδώ που και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ο ΓΙΛΤΙΡΙΜ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ.
Ανέφερε πως την ίδια στιγμή υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία και «όλοι είδαμε χθες τον πρωθυπουργό μιας χώρας, μέσα στο ίδιο το κοινοβούλιο, να κάνει το σήμα των γκρίζων λύκων. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο επερχόμενο δημοψήφισμα».
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση εκ μέρους μας να εμπλακούμε σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή να αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να έλθει στο τραπέζι, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι θετική η εξέλιξη. Είπε πως το μήνυμα προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας είναι πως θα πρέπει να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες.

Wednesday, 22 February 2017 17:30

Βρήκαν νεκρό τον δύτη

Στις 16:55 σκάφος της Λιμενικής που μετέβη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην περιοχή Λίμνη της Αργάκας εντόπισε τη σορό του αγνοούμενου δύτη Ανδρέα Γιάγκου, 8,5 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά από το σημείο όπου είχε βρεθεί το ψαροτούφεκο του και 10 ναυτικά μίλια από το Λιμανάκι του Πωμού.

Η σορός μεταφέρθηκε ακολούθως με την άκατο «Λάρα» της Λιμενικής στο Λιμανάκι του Λατσιού.Η ανεύρεση της σορού προήλθε από πληροφορία που έδωσε στην Αστυνομία ερασιτέχνης ψαράς.Η σορός του αγνοούμενου δύτη αναγνωρίστηκε από φιλικό του πρόσωπο.Αύριο στις 8:00 αναμένεται να διενεργηθεί αυτοψία στο πτώμα του Ανδρέα Γιάγκου από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, στο Νοσοκομείο Πάφου όπου μεταφέρθηκε η σορός.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως "αυτοί έχουν αρνηθεί να παραστούν στην αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση" Αναστασίαδη-Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

"Θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

"Δυστυχώς η κ. Σπέχαρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση και ως εκ τούτου η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την εν λόγω εξέλιξη και την ίδια στιγμή επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου επί των θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε πως "η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή. Γι' αυτό δεν χαιρόμαστε με τη σημερινή εξέλιξη. Ο καθένας και ο ίδιος ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των Τ/Κ", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση που θα πρέπει να γίνει τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “η ετοιμότητά μας είναι δηλωμένη” και πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε και σήμερα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο”.

Σημείωσε πως είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από πλευράς του κ. Ακιντζί και είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν αφορμές. "Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν θα παρευρεθούν αύριο στις συνομιλίες. Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις", επεσήμανε.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, πρόσθεσε, "το γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που μετά από επιμονή ξεκίνησε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα", σημειώνοντας πως όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θεωρούν την τουρκική προσέγγιση ως ανεδαφική.

Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί δεδομένα έτσι ώστε να προωθήσει τις θέσεις της και “είναι εδώ που και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

Ανέφερε πως την ίδια στιγμή υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία και “όλοι είδαμε χθες τον Πρωθυπουργό μιας χώρας, μέσα στο ίδιο το κοινοβούλιο, να κάνει το σήμερα των γκρίζων λύκων. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο επερχόμενο δημοψήφισμα”.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση εκ μέρους μας να εμπλακούμε σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή να αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να έλθει στο τραπέζι, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι θετική η σημερινή εξέλιξη. Είπε πως το μήνυμα προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας είναι πως θα πρέπει να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες.

Κληθείς να πει αν υπάρχει πρόθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “η διεθνής κοινότητα με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή γνωρίζει πολύ καλά γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση, γνωρίζει πολύ καλά ποίοι θέτουν όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζει πολύ καλά ποίοι έχουν αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών”.

"Για μας δεν είναι παιγνίδι επικοινωνίας. Για μας δεν είναι παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να γίνουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε στη λύση του Κυπριακού", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω κάποιας επιστολής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως σήμερα είναι προγραμματισμένη η επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον ίδιο τον ΓΓ, και μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα διαβιβαστούν και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που έχουν ήδη διαβιβαστεί και μέσω της κ. Σπέχαρ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως μέσα στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης με την κ. Σπέχαρ, και όχι μόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά μας για να συνεχιστεί ο διάλογος στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως “ενώ φαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, να παρευρεθούν σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας”.

Επανέλαβε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως υπάρχει αυτή η τουρκική προσέγγιση αυτή τη στιγμή είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται από πλευράς Άγκυρας σε σχέση με τις προσεγγίσεις της στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και πως "εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο στη Λευκωσία, είμαστε έτοιμοι για συνέχιση και της Διάσκεψης για την Κύπρο”.

Ερωτηθείς αν μιλούμε για μια πραγματική κρίση στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος ανέφερε και πάλι πως αυτή είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη, σημειώνοντας πως εμείς θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την επίλυση του Κυπριακού. “Είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και η παρούσα κατάσταση δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων. Είναι γι' αυτό που ο κ. Ακιντζί, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς είπε πως υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και πως εξαντλείται η υπομονή της Άγκυρας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρηματολογία και δηλώσεις που έχουμε ξανακούσει από τουρκικής πλευράς.

Ανέφερε πως “η καλύτερη απάντηση στον κ. Τσαβούσογλου και σε όποιους αμφισβητούν είναι τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες “βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων και δεν θα εμπλακούμε σε κανένα διάλογο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Page 1 of 209

300x90 final

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

No result...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day