Alithia Online

Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ενώπιον των μέσων ενημέρωσης κατά την ώρα της άφιξης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Συλλούρης τόνισε από πλευράς του ότι το «προζύμι της καταστροφής», δηλαδή οι εγγυήσεις, δεν μπορεί να αποτελέσουν και «προζύμι» για τη λύση του Κυπριακού και την επίτευξη της ειρήνης.

«Θεωρώ ότι το Κυπριακό πάντα, λόγω ιδιαίτερα του χαρακτήρα του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ήταν πρόβλημα πρωτίστως ασφάλειας. Δεν μπορεί το προζύμι της καταστροφής να γίνει προζύμι της ειρήνης και της επίλυσης του Κυπριακού. Και το προζύμι της καταστροφής ήταν οι εγγυήσεις και ο τρόπος ιδιαίτερα που χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις η Τουρκία για να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό δεν μπορεί να υπάρχει στο μέλλον και δεν μπορεί να το δεχτεί ο Κυπριακός λαός» υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης.

Η Κύπρος, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, πήρε την ανεξαρτησία της και αυτή την ανεξαρτησία παρόλο που λαβώθηκε και με λάθη δικά μας, αλλά ιδιαίτερα με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, θα πρέπει να την επαναφέρουμε για ολόκληρη την Κύπρο.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Κύπρος ολόκληρη στηρίζεται πάνω στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και εσάς προσωπικά. Ως γνώστης των διεθνών εξελίξεων και ζητημάτων και ως πολύ καλός γνώστης του κυπριακού προβλήματος, θεωρούμε ότι έχουμε ένα πραγματικό στήριγμα, χωρίς να θέλω ποτέ να προσωποποιώ πράγματα, γιατί είναι οι θεσμοί που πρέπει να λειτουργούν και όχι τα άτομα, όμως και τα πρόσωπα κάποτε κάνουν τη διαφορά».

Παράλληλα σημείωσε ότι πέραν του Κυπριακού, υπάρχουν και τα ζητήματα της περιοχής, και η Ελλάδα και η Κύπρος, με τις σχέσεις που διατηρούν στην περιοχή, μπορούν να γίνουν «καταλύτες των νέων εξελίξεων».

«Το Κυπριακό, κι εμένα προσωπικά και στην κυβέρνησή μας, και στο θεσμό του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι ένα κεντρικό θεμελιακό ζήτημα το οποίο θέλουμε κι αποζητούμε τη λύση και πάντα ευχόμαστε μια ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα και κατοχικούς στρατούς» σημείωσε από πλευράς του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε την απάντησή του σε Τούρκο δημοσιογράφο όταν εξερχόμενος από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ, μόλις ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, ερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν βοηθάει να λυθεί το Κυπριακό όπως το θέλει και η Τουρκία, με τον Έλληνα Υπουργό να απαντά ότι «η Ελλάδα θέλει περισσότερο από τον κάθε άλλο να λυθεί το Κυπριακό και αν πράγματι εσείς βιάζεστε όπως λέτε, όπως βιαζόμαστε κι εμείς, ας βιαστεί να σηκωθεί να φύγει ο τουρκικός στρατός».

«Πιστεύω ακλόνητα και πίστευα πάντα ότι δεν πρέπει να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και κείνοι που χρησιμοποιούν βία έξω από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του και κείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να έχουν δικαιώματα πάνω σε τρίτες χώρες» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η Μεγαλόνησος, είπε, «είναι μια πληγή καρδιάς και ψυχής για μας τους Έλληνες, γιατί εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ και την εγκληματική συμπεριφορά της ελληνικής χούντας για την οποία πάντα εγώ ζητάω συγνώμη, όχι γι΄αυτό που έπραξε, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και η οποία άνοιξε το δρόμο για την παράνομη, βίαιη και δολοφονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο».

«Οι άνθρωποι της γενιάς μου, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, και όχι να ονοματίσουμε ως λύση κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή» σημείωσε.

Την επόμενη Κυριακή, 2 Απριλίου, στο Λήδρα Πάλας, παραθέτει δείπνο στους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Έιντε «θα παραθέσει δείπνο για τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, την Κυριακή 2 Απριλίου».

«Το δείπνο, θα γίνει στο Λήδρα Πάλας εντός της νεκρής ζώνης», προστίθεται.

Απαράδεκτες απειλές περί επέμβασης, εξαπολύει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες φυσικού αερίου, καλώντας τη Λευκωσία να τερματίσει αμέσως ενεργειακούς προγραμματισμούς που αγνοούν, όπως ισχυρίζεται, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σε ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα απειλεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία θα συνεχιστούν οι έρευνες της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Σχολιάζοντας τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρείς εταιρείες για το φυσικό αέριο, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αυτή η συμπεριφορά δεικνύει ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αναφέρει, αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική win-win του ενδεχόμενου οικονομικής συνεργασίας η οποία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες συνολικής διευθέτηση στο νησί αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία ισχυρίζεται επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να δεχθεί τους Τουρκοκύπριους ως πολιτικά ίσους εταίρους. Καλεί τη Λευκωσία να σταματήσει να λειτουργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου του νησιού και να σταματήσει αμέσως δράσεις και προγραμματισμούς που αφορούν την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Την ετοιμότητα και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να στηρίζουν και να διευκολύνουν την κυπριακής ιδιοκτησίας, καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, διαδικασία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη.
Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Όπως είπε ο κ. Χακ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στο παρόν αδιέξοδο.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο κοντινό μέλλον. Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση πως, με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο πλευρές θα επισπεύσουν τις εργασίες τους, αξιοποιώντας την πρόοδο που πέτυχαν κατά τους τελευταίους 22 μήνες, έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο προς την ολοκλήρωση μιας συνολικής λύσης.
Σύμφωνα με τον κ. Χακ, ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την ετοιμότητα και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να στηρίζουν και να διευκολύνουν την κυπριακής ιδιοκτησίας, καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, διαδικασία.
Τέλος, είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για περαιτέρω συναντήσεις για την Κύπρο, όταν αυτές επιβεβαιώνονται.

Επηρεασμένος από τη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία ήταν ο ηλικίας περίπου 40 ετών, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, άνδρας που το μεσημέρι της Τετάρτης σκόρπισε τον τρόμο στο Λονδίνο σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 40 πριν να πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών όταν μπήκε στον προαύλιο χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε σε νέα συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της αστυνομίας οι αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση στο Λονδίνο ως ένα περιστατικό που σχετίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία αν και ακόμα η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η βρετανική αστυνομία επιμένει ότι πρόκειται για έναν δράστη επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του «μοναχικού λύκου» που διατυπώθηκε τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας στο Μπέρμιγχαμ και συνελήφθησαν επτά άτομα. Οπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση συνδέεται με τη διπλή επίθεση στο Λονδίνο.

Την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών θα επισημάνει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε στο Ρικ ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Επισημαίνοντας ότι στόχος δεν είναι η επίρριψη ευθυνών ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από τον Αντόνιο Γκουτέρες να ασκήσει την επιρροή του προς τον Μουσταφά Ακιντζί ώστε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Διέψευσε επίσης την ύπαρξη οδικού χάρτη για το κυπριακό δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι έχουν κουραστεί τα τελευταία χρόνια να ακούνε για χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες τα οποία τελικά δεν ισχύουν.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Εσπεν Μπαρθ Αϊντα να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση νομική κάλυψη για το τουρκικό αίτημα παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Ένωση και κανένας δεν μπορεί να της υποδείξει πως θα το χειριστεί.

Στην Κύπρο φτάνει το Σαββατοκύριακο πολυμελής αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ) για αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, στο πλαίσιο και των ελέγχων μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές του κλιμακίου στην Κύπρο ξεκινούν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή, και σε αυτές το κλιμάκιο θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που άπτονται της κυπριακής οικονομίας σε συνεργασία με τεχνοκράτες και υπηρεσιακούς.
Το κλιμάκιο αναμένεται επίσης να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο και με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να συντάξει σχετική έκθεση.

Αθώους έκρινε σήμερα το δικαστήριο στην Αθήνα και τους 14 κατηγορούμενους για την γνωστή ως Υπόθεση Βατοπεδίου, ανάμεσά τους και τον Ηγούμενο της Μονής, γέροντα Εφραίμ. Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης να αρθούν οι κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων και να αποδοθούν στη Μονή. Ακόμα, αίρονται και όλοι οι άλλοι περιορισμοί, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που ίσχυε έως σήμερα για του κατηγορουμένους
"Με τη βοήθεια του Θεού όλα έληξαν καλά" δήλωσε ο γέροντας Εφραιμ στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι από την μακρά, σχεδόν 8 χρόνων, περιπέτειά του, κρατά "κάθε στιγμή, ειδικά τις πιο δύσκολες".

Νομοσχέδιο, στη βάση των διεθνών πρακτικών και του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει σε χώρες της ΕΕ για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων ενέκρινε το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θέτει τέρμα στην αδυναμία διερεύνησης των υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, ενισχύοντας το οπλοστάσιο των νομικών εργαλείων, ώστε να καθίστανται πιο δραστικά και αποτελεσματικά στον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο», επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μια συνεχής ροή φακέλων ύποπτων αγώνων από την ΟΥΕΦΑ, γεγονός που πλήττει το ίδιο το πρωτάθλημα και αμαυρώνει το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις ενώ πιθανόν να έχει και άλλες προεκτάσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσθέτει ότι λόγω αυτού του γεγονότος, είχε διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς – την Κ.Ο.Π., τον Κ.Ο.Α., τον Σύνδεσμο Διαιτητών και το Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών και έγινε η ετοιμασία του νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου είναι ευθυγραμμισμένες με τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ.
«Το νομοσχέδιο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα και θεσπίζει θεσμικές διαδικασίες που προστατεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις και παράλληλα, παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες στις ανακριτικές Αρχές όσον αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών κατά τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων». Ειδικότερα, αναφέρεται, περιλαμβάνονται σε αυτό διατάξεις που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση συμμετοχή των αθλητών και αθλητικών παραγόντων στο στοίχημα και, παράλληλα, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας για πρόσωπα, τα οποία προβαίνουν σε καταγγελίες για προσπάθεια επηρεασμού ή δωροδοκίας τους.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία θα έχει τόσο προληπτική όσο και κατασταλτική αρμοδιότητα να ερευνά αυτεπάγγελτα ή / και μετά από σχετική καταγγελία, πληροφορίες για χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων, περιλαμβανομένων και των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ.

ΑΔΙΚΗΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται για πρώτη φορά το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων ως αδίκημα διαφθοράς και καθορίζονται αυστηρές ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα για πρόσωπα που εμπλέκονται σε περιπτώσεις στησίματος αθλητικών αγώνων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα είτε αυτοπροσώπως είτε διά μέσω τρίτου, αποπειράται να προβεί ή προβαίνει σε χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος ή συμβάλλει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή προσυνεννοημένου αγώνα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ (€200.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.
Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε σχέση με τη δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού γεγονότος πρόσωπο, το οποίο υπόσχεται, προσφέρει ή δίνει σε άλλο πρόσωπο οποιοδήποτε δώρο ή άλλο όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, με σκοπό τον επηρεασμό από το τελευταίο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000) ή και στις δύο αυτές ποινές. Η ίδια ποινή, αναφέρεται, προβλέπεται και για πρόσωπο, το οποίο ζητά, αποδέχεται ή λαμβάνει δώρο ή άλλο οικονομικό όφελος, με σκοπό τον επηρεασμό, από τον ίδιο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα.

Κραδασμούς και αποχωρήσεις από το κόμμα, άφησαν στην Αλληλεγγύη οι εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής για την ανάδειξη του αναπληρωτή προέδρου και των τριών αντιπροέδρων, οι οποίοι μαζί με την πρόεδρο Ελένη Θεοχάρους, αποτελούν την νέα ηγεσία του Κινήματος. Ο ένας εκ των δύο διεκδικητών της θέσης του αναπληρωτή προέδρου, Κωνσταντίνος Καρεκλάς, όχι μόνο απέσυρε την υποψηφιότητα του την Κυριακή και ενώ η διαδικασία ψηφοφορίας βρισκόταν εν εξελίξει, αλλά και με γραπτή ανακοίνωση του χθες, ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από την Αλληλεγγύη, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνουν εντός των προσεχών ημερών και άλλα μέλη και στελέχη, υποστηρίζοντας ότι κατά την εκλογική διαδικασία υπήρξαν «περίεργες» μεθοδεύσεις, οι οποίες ευνοούσαν συγκεκριμένους υποψήφιους και έθεταν σε δυσμενή θέση συνυποψήφιους τους.

ΕΥΡΩΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΥΡΩΚΟ
Σύμφωνα, με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόβλημα που προέκυψε έχει να κάνει με την αντιπαράθεση που από καιρού, σοβεί στο Κίνημα, ανάμεσα στα μέλη που προέρχονται από το πρώην ΕΥΡΩΚΟ και μέλη που ίδρυσαν ή εντάχθηκαν στην Αλληλεγγύη, προτού προσχωρήσει σε αυτήν το ΕΥΡΩΚΟ. Τα «γηγενή» μέλη της Αλληλεγγύης κατηγορούν τα προερχόμενα από το ΕΥΡΩΚΟ ότι έχουν ουσιαστικά «καταλάβει» το Κίνημα και προωθούν «δικούς» τους. Η εσωκομματική αυτή σύγκρουση πρωτοδιαπιστώθηκε στις Βουλευτικές Εκλογές του περασμένου Μαΐου, όταν κυριάρχησαν σε σταυρούς προτίμησης τα προερχόμενα από το ΕΥΡΩΚΟ στελέχη και επαναβεβαιώθηκε στις εσωκομματικές εκλογές, γεγονός που αποτέλεσε και την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εκείνο που υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, είναι ότι με «νομιμοφανή τεχνάσματα» της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, αφαιρέθηκε στις εκλογές της Κυριακής το δικαίωμα ψήφου από τα άτομα εκείνα που υπέγραψαν την ιδρυτική Διακήρυξη της Αλληλεγγύης, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν στην πορεία υποβάλει αίτηση για εγγραφή μέλους, ενώ αντίθετα για τα μέλη που προέρχονταν από το ΕΥΡΩΚΟ θεωρήθηκε ότι απέκτησαν αυτόματα την ιδιότητα του μέλους με την προσχώρηση του κόμματος στην Αλληλεγγύη και δεν χρειαζόταν η υποβολή άλλης αίτησης. Με τον τρόπο αυτό αποστερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου πολλά «ιδρυτικά μέλη» και αποδυναμώθηκαν κάποιες υποψηφιότητες, ενώ αντιθέτως ευνοήθηκαν άλλες και ειδικότερα του Πόλυ Παλλήκαρου.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ο οποίος απέσυρε τελικά την υποψηφιότητα του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, και έσυρε πρώτος χθες τον χορό των παραιτήσεων από την Αλληλεγγύη, είναι ένα από τα πρώτα στελέχη που τάχθηκαν στο πλευρό της Ελένης Θεοχάρους, όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση δικού της κόμματος. Υπήρξε ένας εκ των 300 πολιτών που συνυπέγραψαν την Διακήρυξη ίδρυσης της Αλληλεγγύης, υποψήφιος του κόμματος στην Επαρχία Λεμεσού και πρώτος επιλαχών του κόμματος, μετά την ανάληψη της έδρας της Ε. Θεοχάρους, από τον προερχόμενο από το ΕΥΡΩΚΟ Γιώργο Παπαδόπουλο και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του κινήματος. Στη γραπτή δήλωση-αποχώρησής του από την Αλληλεγγύη ο Κωνσταντίνος Καρεκλάς, αφού εξηγεί τον άνισο και διαφορετικό χειρισμό που έγινε ανάμεσα στα 3500 μέλη του πρώην ΕΥΡΩΚΟ και τους 300 πολίτες που υποστήριξαν επωνύμως την ίδρυση της Αλληλεγγύης, διερωτάται γιατί για σκοπούς ισονομίας και ομοιομορφίας δεν ακολουθήθηκε και στις δύο περιπτώσεις η ίδια πρακτική και προσθέτει: «Για ποιο λόγο, δύο μέρες πριν από τις ενδοκομματικές εκλογές, παρουσιάστηκε από τους υποψηφίους που προέρχονταν από το πρώην Ευρωπαϊκό Κόμμα νομική γνωμάτευση πως δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι 300 πολίτες που πρότειναν την ίδρυση και λειτουργία του Κόμματος της Αλληλεγγύης; Για ποιο λόγο το Γενικό Οργανωτικό της Αλληλεγγύης, δεν μερίμνησε να ενημερώσει επίσημα πως οι 300 που πρότειναν την ίδρυση του πολιτικού κόμματος της Αλληλεγγύης δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, πριν την λήξη της προθεσμίας εγγραφής μελών και το έπραξαν δύο μέρες πριν από τις εκλογές;» Στην δήλωση του ο κ. Καρεκλάς αναφέρει τέλος ότι μετά την αποχώρησή του από την Αλληλεγγύη, θα συνεχίσει με το ίδιο σθένος την εμπλοκή του στα κοινά και με την βοήθεια του Θεού θα είναι παρών ως ενεργός πολίτης.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στις «βολές» του Κωνσταντίνου Καρεκλά απάντησε με ανακοίνωση της η Εφορευτική Επιτροπή των εσωκομματικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διαδικασία τηρήθηκαν σχολαστικά και με πλήρη διαφάνεια όλοι οι κανονισμοί και διαδικασίες που διέπουν τις εκλογές των κεντρικών κομματικών αξιωματούχων του Κινήματος Αλληλεγγύη και ότι η επιτροπή γνωστοποίησε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας στα αρμόδια όργανα του κινήματος, στους υποψήφιους αξιωματούχους και στα μέλη του κινήματος. Η Εφορευτική Επιτροπή, αναφέρει ότι «απέρριψε ομόφωνα την απαίτηση του υποψηφίου για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου Κωνσταντίνου Καρεκλά όπως ασκήσουν δικαίωμα ψήφου άτομα μη εγγεγραμμένα ως μέλη στους επίσημους καταλόγους των μελών του Κινήματος Αλληλεγγύη» και αφού σημειώνει ότι η όλη εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε με διαφάνεια και σύμφωνα με τις υιοθετηθείσες ρυθμίσεις καταλήγει ότι δεν θεωρεί «σκόπιμο όπως επανέλθουμε επί του θέματος καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

ΠΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ
Πάντως αν και επίσημα η Αλληλεγγύη δεν ανακοίνωσε πόσα μέλη ψήφισαν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής παρά μόνο έδωσε ποσοστά ψήφων (στην ανακοίνωση της μιλά αόριστα για χιλιάδες μέλη), σύμφωνα με πληροφορίες, για την εκλογή του νέου αναπληρωτή προέδρου ψήφισαν όχι περισσότερα από 700 άτομα. Τελικά και μετά την απόσυρση του κ. Καρεκλά, ο κ. Παλλήκαρος εξελέγη με ποσοστό 80,46%, ενώ υπέρ της αποσυρθείσας ήδη υποψηφιότητας Καρεκλά ψήφισε το 19,54%, κάτι που σημαίνει ότι αν η υποψηφιότητα δεν αποσυρόταν μεσούσης της διαδικασίας και αν δεν αποκλείονταν τα μη προερχόμενα από το ΕΥΡΩΚΟ μέλη, το τελικό αποτέλεσμα ίσως να ήταν εντελώς διαφορετικό

Page 1 of 216

300x90 final

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

No result...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day