Saturday, 21 January 2017 11:24

Μελέτη για ΓεΣΥ €400.000

Written by  ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 400 χιλιάδων ευρώ ζητά από την Βουλή των Αντιπροσώπων το υπουργείο Οικονομικών, για διενέργεια μελέτης σχετικά με την κοστολόγηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την επίπτωση στην κυπριακή οικονομία από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα, θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα για συζήτηση.

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ. Με επιστολή του το υπουργείο Οικονομικών, ζητά την γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευση πιστώσεων, μεταξύ των οποίων και αυτής. «Στη βάση της προωθούμενης μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα της απόφασης για την εισαγωγή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση, καθίσταται καίριας σημασίας η σωστή αξιολόγηση των οικονομικών παραμέτρων δεδομένου ότι μεταξύ άλλων για τον καθορισμό τους απαιτείται κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Τονίζει ακόμα την ανάγκη ύπαρξης νέας μελέτης οικονομικού αντικτύπου και επικαιροποίηση και προσαρμογή των μελετών στα νέα δεδομένα εφόσον οι βασικές παράμετροι όπως αναδεικνύονται στις εν λόγω μελέτες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι το έτος αναφοράς για την ετοιμασία της τελευταίας αναλογιστική μελέτης Mercer του 2013, ήταν το 2010, πριν την οικονομική κρίση με πολύ αυξημένες δαπάνες υγείας.

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ. Σκοπός της μελέτης του υπουργείου Οικονομικών είναι η κοστολόγηση της προοπτικής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων με γνώμονα τη βιωσιμότητα τους σε καθεστώς ΓεΣΥ και η επίπτωση στην κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας από την εισαγωγή του ΓεΣΥ. «Η συνολική κοστολόγηση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα βασιστεί μεταξύ άλλων στο κόστος της απασχόλησης και του κεφαλαίου η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ανάλυση της βιωσιμότητας των νοσηλευτηρίων σε καθεστώς ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η δυναμική ανάλυση των παραμέτρων του κόστους που διέπουν τα νοσηλευτήρια, ΄πως αυτά θα εξελιχθούν σε καθεστώς αυτονόμησης και ΓεΣΥ. Το κόστος των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει επίσης άμεση σχέση με το κόστος που θα επέλθει στα δημόσιας οικονομικά, την απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε καθεστώς ΓεΣΥ», εξηγεί το υπουργείο.

«ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ». Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ βγαίνουν μπροστά διαμαρτυρόμενοι για τις απόψεις της κυβέρνησης που είχαν ειπωθεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας την Πέμπτη, ότι η συνεισφορά εργαζομένων και εργοδοτών πρέπει να είναι ίση. «Το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισώσει τις συνεισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για το ΓεΣΥ και την προσπάθειά της ειδικότερα να ανατρέψει τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί και είχαν ενσωματωθεί στη νομοθεσία του 2001», δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης. Εάν υπήρχε ζήτημα διαφοροποίησης και ανατροπής της αναλογίας συνεισφοράς, πρόσθεσε, «αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληρώσει ακριβό και δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της κρίσης και έχει καταγραφεί και από τις στατιστικές της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τις ευρωπαϊκές στατιστικές μια διαφοροποίηση της εισοδηματικής ανισότητας σε βάρος των εργαζομένων». Τέλος ο κ. Λουκαΐδης κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι ΓεΣΥ. Και αυτό, συνεχίζει, επειδή η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε νέες μελέτες και μάλιστα αναλογιστικές δεικνύει μια σύγκρουση των θέσεων ανάμεσα στα δύο υπουργεία της Κυβέρνησης, το Υγείας και το Οικονομικών. Παράλληλα η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός ΓΕΣΥ όπως ψηφίστηκε το 2001, με το οποίο διασφαλίζεται καθολικότητα στην κάλυψη, εισφορές με βάση τα εισοδήματα και τις οικονομικές δυνατότητες των εισφορέων και υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες του καθενός σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Θα ήταν φοβερά παράδοξο και προκλητικό σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί σε βάρος των μισθωτών και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, να επιδιωχθεί από οποιονδήποτε ανατροπή σε βάρος των εργαζομένων της ήδη καθορισμένης αναλογίας, προστίθεται. Τέλος, αναφερόμενη στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν περισσότερη και συχνότερη ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η συντεχνία επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day